Zaklada Wyss

Švicarski filantrop donirat će milijardu dolara za spas planete

P. N.

Izvor: Wikipedia

Izvor: Wikipedia

Zaklada se nada da će pomoći u zaštiti zemljišta i oceana podržavajući rad na očuvanju Zemlje koji se provodi diljem svijeta. Nadaju se i podizanju svijesti o ekološkim pitanjima te im je u planu financiranje brojnih znanstvenih projekata.Švicarski milijarder obećao je donirati milijardu dolara u sljedećih deset godina kako bi pomogao u očuvanju okoliša.


Filantrop Hansjörg Wyss, izvršni direktor Zaklade Wyss, objavio je hrabre planove u listopadu prošle godine, prenosi LAD Bible.


Zaklada se nada da će pomoći u zaštiti zemljišta i oceana podržavajući rad na očuvanju Zemlje koji se provodi diljem svijeta. Nadaju se i podizanju svijesti o ekološkim pitanjima te im je u planu financiranje brojnih znanstvenih projekata.
Pišući za New York Times, Wyss je kazao kako vjeruje da je “moguće ostvariti” očuvanje 30 posto Zemlje do 2030. godine, dodajući da zemlja i mora mogu biti najbolje zaštićeni kada se pretvore u “javne nacionalne parkove i skloništa za divlje životinje i brodove”.


“Svatko od nas – građani, filantropi, poslovni i vladini čelnici – trebali bi biti uznemireni ogromnim jazom između toga kako je malo našeg prirodnog svijeta trenutno zaštićeno i koliko ga treba zaštititi”, kazao je Wyss.


U priopćenju u kojem se najavljuju dugoročni planovi za gotovinsko financiranje navodi se kako će se fondacija usredotočiti na “stvaranje i širenje zaštićenih područja, poticanje međunarodne zajednice na uspostavu ambicioznijih ciljeva zaštićenih područja, ulaganje u znanost i poticanje aktivnosti očuvanja i novih ulaganja u svijetu˝.


Tijekom proteklih 20 godina, Wyss Zaklada je donirala više od 450 milijuna dolara za očuvanje divljih staništa širom svijeta. Kroz naporan rad Wyssa i zaklade štiti se gotovo 40 milijuna hektara zemlje i vode, izvještava Live Kindly.