EPIDEMIJA SLABI

Svi građani Srbije se mogu testirati na koronavirus i antitijela, cijena testa je 10 eura

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U Srbiji od 1. lipnja vrijede nove, blaže mjere, kojima je dopušteno okupljanje do 1000 osoba na otvorenom, što uključuje i publiku na sportskim događajimaBEOGRAD – Srbija se, po ocjeni stručnjaka, bliži kraju epidemije koronavirusa, ali je broj novooboljelih na početku 13. tjedna u odnosu na broj testiranih i dalje iznad 0,5 posto (0,96%), pokazuje današnji epidemiološki presjek sa 18 pozitivnih među 2.315 testiranih.


“Ulazimo u razdoblje sporadičnih javljanja virusa kojih će biti dok se epidemija ne ugasi. Kad broj pozitivnih padne ispod 0,5 posto to je sporadično javljanje”, objasnio je epidemiolog i član Kriznog stožera dr. Predrag Kon, ustvrdivši da u Srbiji više nije riječ o “klasičnoj epidemiji”.


“Sama službena odjava traži obveze – da 28 dana uzastopce broj zaraženih bude nula. Objektivno više nismo u epidemiji”,  rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije.
Uz 18 novozaraženih u posljednja 24 sata i još jednim smrtnim ishodom, Srbija od početka epidemije 6. ožujka do 1. lipnja ima ukupno 11.430 potvrđenih slučajeva infekcije, te 244 žrtve covida 19, uz postotak smrtnosti od 2,13%.


Srbija je dosad testirala ukupno  247.760 osoba, od 11.430 zaraženih oporavilo se 6726, dok je na bolničkom liječenju još 468 oboljelih a njih devet je teškom kliničkom slikom i na umjetnim plućima.


U Srbiji od 1. lipnja vrijede nove, blaže mjere, kojima je dopušteno okupljanje do 1000 osoba na otvorenom, što uključuje i publiku na sportskim događajima, uz održanje fizičke udaljenosti od jednog metra, dok se u zatvorenom prostoru i dalje može okupiti najviše do 100 ljudi.


Svi građani Srbije mogu od danas, na osobni zahtjev, uraditi test na koronavirus i antitjela, a cijena testa je 10,2 eura.


Državljani Srbije mogu od danas bez ograničenja putovati u Bosnu i Hercegovinu, ali ne i u Crnu Goru jer vlada u Podgorici insistira na epidemiološkim parametrima “manje od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika”, što Srbija još ne ispunjava.


Vlada Republike Srbije odlučila je još 22. svibnja ukinuti zabranu ulaska na teritorij Srbije, tako da je za sve domaće državljane i strance vraćen u uobičajen režim prelaska granice, bez obaveznog PCR testa i bez  14-dnevne karantene.


Srbija je s Mađarskom, članicom EU i Shengenske zone, uzajamno otvorila granicu 25. svibnja.