Osnivač Wikileaksa

Švedski tužitelj traži Assangeovo uhićenje

Hina

Julian Assange / REUTERS

Julian Assange / REUTERS

Švedska je prošli tjedan ponovno otvorila istragu o optužbama za silovanje koja je inicijalno bila pokrenuta 2010., ali odbačena 2017.Švedski tužitelj koji vodi istragu o navodnom silovanju protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea u ponedjeljak je zatražio njegovo uhićenje, objavilo je tužiteljstvo.


Nalog za uhićenje, ukoliko bude izdan, bit će prvi korak u procesu koji bi mogao rezultirati Assangeovim izručenjem Švedskoj iz Britanije gdje služi kaznu od 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu.


Švedska je prošli tjedan ponovno otvorila istragu o optužbama za silovanje koja je inicijalno bila pokrenuta 2010., ali odbačena 2017.
Assange, koji niječe optužbe, uhićen je u Londonu prošli mjesec nakon što je proveo sedam godina unutar ekvadorske ambasade u tom gradu.


Zamjenica švedskog državnog tužitelja Eva-Marie Persson rekla je u ponedjeljak u priopćenju da će izdati europski uhidbeni nalog za Assangeovo izručenje Švedskoj ako sud odluči uhititi ga.


Zbog ponovnog otvaranja istrage za navodno silovanje u Švedskoj postavlja se pitanje gdje će Assange u konačnici završiti budući da američke vlast već traže njegovo izručenje pod optužbom za urotu u vezi s curenjem tajnih dokumenata.