UTRKA U OTVARANJU GRANICA

Svaka europska zemlja odlučuje za sebe, Cipar je naoriginalniji – tko dobije virus na odmoru sve ima besplatno

Branko Podgornik

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Njemačka planira od 15. lipnja dopustiti svojim građanima putovanja u 31 europsku zemlju. Austrija će od istog datuma potaknuti odlazak svojih turista u brojne države, dok je Hrvatsku označila nesigurnomZAGREB – Pandemija u Europi jenjava, pa zemlje poput Njemačke, Grčke i Italije planiraju od 15. lipnja otvoriti granice stranim turistima, sukladno preporukama Europske komisije. Međutim, u želji da nadoknade barem dio propuštenih prihoda, mnoge države ovisne o turizmu počele su se stranim gostima otvarati i prije tog datuma, uspostavljanjem »prometnih koridora« s odabranim zemljama. To znači da i dalje ne dopuštaju ulazak svima, nego samo građanima zemalja koje imaju sličnu epidemiološku situaciju.


Tako je i Hrvatska počela tiho otvarati granice još 9. svibnja, a prošlog je tjedna najavila slobodan ulazak turistima iz 11 zemalja


– Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Njemačke. Njihovi će građani moći u našu zemlju bez posebnih pregleda, samo uz ispunjavanje tradicionalnog formulara, što mogu učiniti i prije dolaska na granicu, putem interneta.
Slične »prometne koridore« među prvima su otvorile tri baltičke države, i to međusobno. Češka se najprije otvorila Nijemcima i Austrijancima. Grčka planira od sredine lipnja dopustiti ulazak gostima iz 29 zemalja, ali na popisu nema Italije, Španjolske i Nizozemske.


Njemačka planira od 15. lipnja dopustiti svojim građanima putovanja u 31 europsku zemlju. Austrija će od istog datuma potaknuti odlazak svojih turista u brojne države, dok je Hrvatsku označila nesigurnom. Potpredsjednik IDS-a i eurozastupnik Valter Flego nazvao je tu odluku »diskriminirajućom« i »nelogičnom«, jer Hrvatska pripada zemljama s najboljom epidemiološkom situacijom u Europi.


Konkurentna prednost


Taj nesklad u otvaranju granica izaziva nervozu u zemljama jako zahvaćenima pandemijom poput Španjolske i Italije, koje se boje da će u predstojećoj turističkoj žetvi – iako će ona biti drastično smanjena – zakasniti za drugima. »Nažalost, nismo konzistentni jer svaka zemlja radi što hoće«, zabrinuto je rekla Giovanna Manzi, direktorica hotelske grupacije BWH u Italiji.


Eduardo Santander, predsjednik Europskog povjerenstva za putovanja, koje okuplja nacionalne turističke organizacije, rekao je CNBC-u da će neke zemlje zbog nesklada dobiti »konkurentsku prednost«, a neke će zaostati.


Cipar nudi besplatan odmor svima koji dobiju COVID-19

Kako bi privukla turiste i smanjila njihov strah od zaraze na ljetovanju, ciparska vlada došla je na originalnu zamisao. Obećala je pokrivanje svih troškova smještaja turistima koji tijekom odmora na Cipru dobiju virus. Platit će im i troškove liječenja, pa će oboljeli turisti na kraju podmiriti samo troškove za avionski prijevoz. Vlada u Nikoziji istodobno je objavila da će osigurati posebnu bolnicu za oboljele strane turiste, više od 100 jedinica za intenzivnu njegu s 200 respiratora, kao i posebne hotele s 500 soba za stavljanje u karantenu turista koji bi bili u bliskom kontaktu sa zaraženima.

Budući da mnogi zaobilaze Italiju u preporukama za putovanja, razljutio se njezin ministar vanjskih poslova Luigi di Maio, rekavši da sve članice EU-a trebaju otvoriti svoje granice i slijediti ista pravila kada pandemija bude pod kontrolom.


– Ako bilo tko misli da se prema nama može odnositi kao prema koloniji gubavaca, mora znati kako mi na to ne pristajemo, poručio je Di Maio, dodavši da je to »protivno duhu Europske unije«. Premijer Giuseppe Conte nedavno je objavio otvaranje zemlje turistima početkom srpnja, ali je u međuvremenu skratio taj rok, pa je ministar Di Maio najavio taj potez već za 15. lipnja.


Odmor u domovini


S druge strane, premijer Conte pozvao je Talijane da odmor provedu u Italiji, obećavši im za to subvencije (vaučere) od 500 eura. Uzgred, vlada u Parizu također poziva građane na ostanak u domovini pod geslom »Ovog ljeta posjećujem Francusku«.
Španjolski premijer Pedro Sanchez također je prošlog tjedna zatražio jedinstvena pravila u EU-u, nezadovoljan time što svatko radi po svome. Problem je što stranci koji dolaze u Španjolsku i dalje moraju u dvotjednu karantenu, koja bi se trebala ukinuti tek 1. srpnja, što znači zaostatak za ostalima.


Međutim, promatrači upozoravaju da zbog nejednakog stanja u vezi s pandemijom u različitim zemljama, Europska komisija nije ni mogla usvojiti jednaka pravila za sve, već preporuke. Kako je ovih dana rekla europska povjerenica za turizam, Grkinja Stela Kirijakides, popuštanje ograničenja za putovanja najprije se treba odvijati između zemalja sa sličnom epidemiološkom situacijom koja se »pozitivno razvija«.


Kirijakides se usprotivila ideji da turisti prilikom prelaska granice pokazuju potvrde o imunitetu na COVID-19, tvrdeći da one nisu pouzdane. Umjesto toga, rekla je, članice trebaju provoditi mjere fizičkog distanciranja ljudi, razvoj robusnih strategija testiranja. Moraju osigurati i dovoljno zdravstvenih kapaciteta, osobito zemlje koje su najveća turistička odredišta.