Strašna nesreća

U sibirskom rudniku poginula najmanje 52 rudara. “Prema preliminarnim informacijama, nitko nije preživio”

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Vlasti su objavile da su oko 8 ujutro primile dojavu o dimu u rudniku Listviajnaja u gradu Gramotejno, u sibirskoj regiji Kemerovo gdje se nalaze brojni rudnici ugljena. MOSKVA – Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku popeo se na 52, izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na hitne službe.


“Prema preliminarnim informacijama, nitko u rudniku nije preživio. Poginule su 52 osobe”, izjavio je izvor na koji se poziva službena agencija TASS.


Tu su izjavu prenijele i agencija RIA Novosti i Interfax i precizirale da su među mrtvima 46 rudara i 6 spasioca.
Lokalno istražno tijelo otvorilo je istragu zbog “kršenja sigurnosnih standarda” i tijekom večeri objavilo da je uhićen direktor rudnika, njegov zamjenik te odgovorni za područje na kojem se nesreća dogodila.


“To je golema tragedija”, izjavio je predsjednik Vladimir Putine na televiziji i odao počast hitnim službama koje su “dale sve od sebe”.


Vlasti su objavile da su oko 8 ujutro primile dojavu o dimu u rudniku Listviajnaja u gradu Gramotejno, u sibirskoj regiji Kemerovo gdje se nalaze brojni rudnici ugljena.


Prema lokalnoj novinskoj službi, u rudniku se u vrijeme nesreće nalazilo 285 osoba. Uzroci incidenta zasad nisu poznati.


Rudnik je u vlasništvu tvrtke SDS-Ugol, jednog od najvećih ruskih proizvođača ugljena.


Nesreće u ruskim rudnicima često su povezane s nepridržavanjem sigurnosnih normi, lošim upravljanjem ili zastarjelom opremom iz sovjetskog doba.


U svibnju 2010. poginula je 91 osoba i više od stotinu je ozlijeđeno u rudniku Raspadskaja, također u Kemerovu.


U listopadu 2019. je pri puknuću brane u rudniku zlata u Sibiru poginulo 17 ljudi.


Osim ljudskih gubitaka, neke nesreće pokazuju da način rudarenja u Rusiji često izaziva štete u okolišu.