PANDEMIJA U EUROPI

Stopa zaraze u Danskoj je u padu, ali je “lockdown” produljen na još tri tjedna

Hina

Reuters

ReutersKOPENHAGEN – Danska će možda morati produljiti mjere zatvaranja u veljači unatoč padu zaraza koronavirusom jer se zarazniji soj identificiran u Velikoj Britaniji i dalje širi, rekla je u utorak premijerka Mette Frederiksen.


Danska je prošli tjedan produljila ‘lockdown’ na još tri tjedna kako bi suzbila širenje novog i zaraznijeg soja koronavirusa iz Britanije za koji vlasti očekuju da će dominirati do sredine veljače.


“Stopa zaraze je u padu, ali prijetnja je jasna. Ako ne suzbijemo pritisak, riskiramo eksponencijalni rast zaraza”, rekla je Frederiksen u parlamentu.
Dodala je da će se neka ograničenja proširiti, vjerojatno već u utorak, ali nije navela detalje.


Zatvoreni su restorani, kafići, trgovine koje nisu neophodne, a javna okupljanja ograničena su na petero ljudi. Na javnim mjestima, uključujući trgovinama, potrebno je držati razmak od dva metra.


Stopa širenja zaraze u Danskoj, koja je pokazatelj na koliko ljudi zaražena osoba u prosjeku prenese virus, pala je na 0,6 s oko 1,0 protekli mjesec, tvitao je ministar zdravstva Magnus Heunicke u utorak.


Unatoč padu dnevnih zaraza i manje hospitalizacija, britanski soj koronavirusa se širi, objavio je u izvješću Državni institut za serum (SSI) koji proučava zarazne bolesti.


Stopa širenja zaraze za taj soj je oko 1,16, što znači da su zaraze tim novim sojem u porastu, navodi SSI.


Danska je izvijestila o 330 slučaja zaraze novim sojem koronavirusa od sredine studenog do 12. siječnja.