Pandemija

Smrtnost od Covida-19 u Velikoj Britaniji najveća u Europi, novi slučajevi u Sloveniji

Hina

Reuters

ReutersU Velikoj Britaniji od posljedica Covida-19 umrlo je više od 32 tisuće ljudi, čime je ta zemlja prestigla Italiju na popisu najpogođenijih europskih zemalja epidemijom novog koronavirusa, pokazuju podaci objavljeni u utorak.S novih 7000 smrtnih slučajeva proteklog tjedna u Engleskoj i Walesu, ukupan broj preminulih u epidemiji u Velikoj Britaniji sada iznosi 32.313. Ovo je više nego u Italiji, prethodno najpogođenijoj zemlji.
Ovi podaci mogli bi povećati pritisak na premijera Borisa Johnsona, koji je duže od ostatka Europe čekao na uvođenje mjera izolacije nakon što su se pojavili prvi slučajevi bolesti.


Oporbene stranke kritizirale su Johnsonovu odluku da odgodi uvođenje karantene čak i u vrijeme kad su bolnice u Italiji već bile na izmaku kapaciteta. Oporba također tvrdi da je vlada bila prespora u uvođenju masovnog testiranja i osiguravanju dovoljno opreme za zdravstveni sustav.


Stručnjaci procjenjuju da bi stvarna brojka mrtvih u epidemiji u Velikoj Britaniji mogla biti i veća


Slovenija: šest novooboljelih, jedna žrtva


U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno šest novih zaraza koronavirusom nakon što prethodna dva dana nije bio zabilježen nijedan novi slučaj, objavila je u utorak slovenska vlada na twitteru nakon novih testiranja.


Umrla je još jedna osoba oboljela od covida-19, pa je broj umrlih od početka epidemije povećan na 98, potvrdila je u utorak slovenska vlada.


Četiri od šest novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata otkrivena su u domu za starije i nemoćne u Ljutomeru gdje u prethodna dva dana nije bilo testiranja.


Trenutno se u slovenskim bolnicama od covida-19 liječi 56 pacijenata, što je za dva manje nego u ponedjeljak, a na intenzivnim odjelima je 17 teže oboljelih, za tri manje od prethodnog dana.


U Sloveniji je do danas obavljeno ukupno 57.474 testova na koronavirus uz potvrđenih 1445 slučajeva zaraze.


Zahvaljujući stišavanju epidemije od ponedjeljka su gospodarske aktivnosti aktivnije pa uz posebne mjere epidemiološke zaštite mogu raditi lokali na otvorenom, a ponovo su otvorene i neke uslužne djelatnosti poput frizera, kozmetičara i salona za masažu.


No, vrlo velike štete zbog još važećih ograničenja zbog epidemije trpi trgovinska djelatnost.


Kako je u utorak na vladinoj konferenciji za novinare upozorila članica Gospodarske komore za trgovinsku djelatnost Maruča Lah, procjene su da će cijeli sektor trgovine u Sloveniji zbog koronakrize umjesto uobičajenih i očekivanih 32 milijarde eura prihoda ove godine ostvariti za 6 do 7 milijardi eura prihoda manje.


Procjene govore da je promet u trgovini živežnim namirnicama koje su u vrijeme epidemije radile ograničeno promet u zadnja dva mjeseca bio za 15 posto manji od uobičajenog.


Još je veći pad u sektoru trgovine tehničkom robom koja čini gotovo polovicu ukupnog financijskog rezultata u trgovinskoj djelatnosti, upozorila je Maruča Lah.


Slovensku vladu Lah je pozvala da što prije dopusti i poslovanje velikih trgovačkih centara, kako je to početkom svibnja učinila susjedna Austrija, te da smanji neka ograničenja, primjerice onu o potrebi održavanja fizičkog razmaka od 2 metra među posjetiteljima trgovina jer je u Austriji sada dopuštena udaljenost od samo jednog metra.