Britanski slučaj

Slučaj nestale žene: Ronilački stručnjak tvrdi da nije upala u rijeku te da je možda oteta

P. N.

Potraga se nastavlja / Reuters

Potraga se nastavlja / Reuters

Sugestija Petera Fauldinga da je možda u slučaj upletena "druga osoba" i da je Nicola možda oteta, dovela ga je do neslaganja s policijskom istragom

Partner nestale Britanke Nicole Bulley danas je posjetio posljednje mjesto na kojem je viđena – dok su ronioci opremljeni modernom sonarnom kamerom pretraživali korito rijeke u potrazi za potencijalnim tijelom 12 dana nakon što je nestala, javlja Daily Mail.


Njen partner Paul Ansell (44) snimljen je u društvu stručnjaka za ronjenje Peterom Fauldingom koji je zabrinutom muškarcu rekao ‘da Nicola nije nađena’ ni tijekom trećeg dana temeljite potrage uz rijeku i u rijeci Wyre u Lancashireu. Pretraživanje sonarnim uređajem je potom prekinuto.Faulding tvrdi da je voda izuzetno plitka


 


Njima se pridružio detektiv i Nicolin prijatelj, koji je pažljivo slušao dok je Faulding objašnjavao kako je voda u kojoj policija vjeruje da se 45-godišnjakinja utopila posebno plitka.


Video koji je dobio portal Daily Maila prikazuje sonarni uređaj Petera Fauldinga kako skenira obje strane obale rijeke u blizini St. Michaela, gdje se strahuje da je Nicola pala u vodu.


A member of the Specialist Group International carries a side scan sonar as they continue to search River Wyre for Nicola Bulley who is currently missing in Lancashire, Britain February 6, 2023. REUTERS/Phil Noble

Jedan od stručnjaka nosi sonarni uređaj / Reuters


Sonarnim uređajem može se dobro ‘vidjeti’ dno rijeke i svaka velika prepreka bila bi otkrivena. Faulding je i dalje uvjeren da će, ako se tijelo ikada pronađe, to biti u području blizu mjesta gdje policija kaže da je Nicola vjerojatno pala u vodu.


Stručnjak je odveo novinare portala Daily Maila na mjesto događaja i istaknuo da je voda prilično plitka – ne dublja od tri stope odnosno 91 cm – i puna stijena. ‘Ako je ovdje Nicola pala u rijeku, možete vidjeti da voda nije osobito duboka. Ima puno kamenja i da je bila u vodi mogla se uhvatiti za stijene. Nitko nije čuo nikakve pozive upomoć i jednostavno ne vidim kako se mogla ovdje utopiti’, rekao je stručnjak. ‘Jedina mogućnost je da je najprije pala i udarila glavom, ali ne razumijem kako bi se to moglo dogoditi’, dodao je.


Reuters
 


Policija će pregledati 700 automobilskih kamera


 


Policija Lancashirea radi na hipotezi da je Nicola upala u vodu i utopila se. No, policija je sinoć priopćila kako još uvijek postoji ‘mogućnost’ da je napustila područje jednim putem koji nije pokriven kamerama i koji se križa s glavnom cestom kroz selo, a policajci su rekli da će pregledati  snimke 700 automobilskih kamera vozača koji su u trenutku Nicolinog nestanka prolazili tom cestom, dakle oko 9:20 sati.


Proširili su potragu 10 km dalje prema Fleetwoodu i Irskom moru u uvjerenju da je njezino tijelo možda odneseno s mjesta ulaska u selo St Michael’s na Wyreu. Faulding međutim osporava policijsku teoriju da je tijelo moglo završiti tako daleko, čak u Irskom moru.


Na temelju svog 20-godišnjeg iskustva u pronalaženju žrtava utapanja tvrdi da, u slučaju da je njezino tijelo ostalo na dnu rijeke nekoliko dana, policija bi je bila pronašla. Njegova sugestija da je možda u slučaj upletena “druga osoba” i da je Nicola možda oteta, dovela ga je do neslaganja s policijom. Faulding je rekao da mu instinkt govori da Nicola nije u rijeci.


‘Gotovo da i nema struje i po mom iskustvu, voda ne nosi tijela daleko. Nije moguće da ju je rijeka  odnijela 15 kilometara dalje, ne po mom iskustvu i u ovoj vrsti rijeke. Vrlo je plitko. Nema kamo otići’, kaže Faulding.


Peter Faulding je rekao da su slike koje daje sonarni uređaj kristalno jasne. “Možete vidjeti svaki štap i kamen i možemo sa sigurnošću reći da ženu nismo našli od klupe do brane’, nadodaje. ‘Kad se netko utopi i nađemo ga nekoliko dana kasnije, gotovo je uvijek na dnu vode. Tijelo ostaje na dnu rijeke četiri ili pet dana, a onda bi, ovisno o struji, moglo početi plutati’, kaže Faulding.


‘Prirodno je da svi imaju nagađanja, jer istina je da u ovom slučaju ništa nema smisla’, rekla je prijateljica obitelji Nicole Bulley, Heather Gibbons.


 


Detektivi amateri provaljuju u zapuštene kućice


 


Policijska dužnosnica upozorila je ‘detektive amatere’ da će biti uhićeni ako se utvrdi da krše zakon dok provode vlastite pretrage. Naime, u napuštene i zapuštene kućice uz rijeku provalili su građani koji samoinicijativno istražuju slučaj.


‘Postoje neke nekretnine uz obalu rijeke koje su prazne ili zapuštene i iako to možda rade dobronamjerno misleći da bi se tamo nešto mogli otkriti, zamolila bih ih da odustanu od toga. U nekim slučajevima to može biti kazneno djelo ako provaljuju i nanose štetu’, rekla je policijska dužnosnica.


‘Budući da još nema utvrđenog kaznenog elementa i ne očekujemo da će ih biti u ovoj istrazi, onda ne počinjemo ulaziti u kuće jer nas istraga ne vodi tamo’, dodala je.


 


Faulding je također oštro kritizirao ‘ratnike društvenih mreža’ koji su ga optužili da ima ‘skriveni motiv’ za sinoćnje uključivanje u potragu. ‘To je ono što dobivate za pokušaj pomaganja ljudima. Posvetio sam život pomaganju obiteljima koje traže nestale voljene osobe’, rekao je.


Policija je otkrila kako tim od 40 detektiva trenutačno radi na oko 500 različitih linija istrage. Policijska dužnosnica  Sally Riley rekla je da je policiji dostavljena ‘neviđena’ količina informacija i tragova. Sally Riley je također rekla da će se policija obrušiti na ljude koji daju podle komentare na društvenim mrežama i nagađaju gdje se nalazi Nicola. ‘Ovo je mučno vrijeme za obitelj, posebno za njezine dvije djevojčice. Zamolila bih svih da ostanu konstruktivni i kooperativni u istrazi i da ne čine ništa što bi nas osujetilo i spriječilo da nađemo Nicolu’, zaključila je Sally Riley.