Anže Logar

Slovenski ministar dobio potporu za suradnju s Hrvatskom i Italijom oko gospodarskog pojasa

Hina

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

Slovenija je uključivanjem u razgovore s Italijom i Hrvatskom "samo dobila", kazao je Anže Logar, dodavši da je Jadran područje koje spaja, a ne dijeli



Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar kazao je u ponedjeljak da je zadovoljan potporom koju je dobio u parlamentu za aktivnosti vlade vezane uz proglašenje hrvatskog i talijanskog isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru.


Zastupnicima sam predstavio pozadinu događanja i sve opcije koje ima Slovenija nakon najave Italije i Hrvatske da će proglasiti gospodarski pojas u Jadranu, kazao je Logar nakon sjednice odbora za vanjsku politiku koja je održana iza zatvorenih vrata.


Dodao je kako je rasprava bila konstruktivna i da su zastupnici pokazali da dobro poznaju predmetnu materiju, a izrazili su potporu ministarstvu vanjskih poslova i njegovim budućim aktivnostima vezanim na planove Italije i Hrvatske.




“Danas je slovenska politika u parlamentarnom odboru suglasno podržala zaključke koje je u vezi s ovom problematikom predložila vladajuća koalicija”, kazao je novinarima nakon sastanka Logar, član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.


Slovenski je šef diplomacije kazao da je zadovoljan dosadašnjom trilateralnom suradnjom s Italijom i Hrvatskom u vezi proglašenja isključivih gospodarskih pojasa, nakon što su one u te razgovore konzultirale i uključile Sloveniju.


O tome su 19. prosinca prošle godine u Trstu razgovarali ministri vanjskih poslova svih triju država, te je na taj način uspostavljena “platforma za suradnju” na političkoj i ekspertnoj razini, dodao je Logar.


U bliskoj će se budućnosti u Rimu održati novi trilateralni talijansko-hrvatski sastanak na ekspertnoj razini, kazao je Logar, odbijajući neke kritike koje su se pojavljivale u medijima kako se je aktualna vlada trebala protiviti proglašenju hrvatskog pojasa dok Zagreb ne pristane na implementaciju arbitražnog rješenja o granici koju Hrvatska zbog kompromitiranog arbitražnog postupka već godinama odbija i nudi bilateralno traženje rješenja za granicu na moru.


Slovenija je uključivanjem u razgovore s Italijom i Hrvatskom “samo dobila”, kazao je, dodavši da je Jadran područje koje spaja, a ne dijeli.


“Ovako za zajedničkim stolom rješavamo dileme koje su na stanovit način otvorene za sve jer se već zbog morskih struja onečišćenje mora iz jedne države može proširiti na sve ostale, a uspostavljenim trijalogom onda rješavamo pitanja i odgovornost za takve potencijalne situacije, kazao je novinarima nakon zatvorene sjednice Logar.


Što se tiče medijski ispostavljenih dilema kako Slovenija “podjelom Jadrana” ostaje bez izlaza na “otvoreno more” ili da će Hrvatska ili Italija moći zaustavljati slovenske brodove na putu u luku Koper Logar ih je ocijenio pretjerivanjima.


“Teško mogu zamisliti situaciju da bi Hrvatska pod nekim izgovorom tako postupila jer bi tako kršila jednu od temeljnih sloboda u Europskoj uniji, pravo na slobodan protok roba”, kazao je Logar, dodavši da su rute plovidbe Jadranskim morem ionako već određene drugim konvencijama i da Italija i Hrvatska već sada imaju stjecište svojih teritorijalnih voda kod Palagruže, pa su po toj logici i do sada mogle zaustavljati slovenske brodove da su imale takve zlobne namjere.