Solidarnost

Skupina G7 danas bi trebala donijeti odluku o doniranju milijardu doza cjepiva najsiromašnijim zemljama

Hina

Reuters

Reuters

Johnson je samo nekoliko sati nakon obećanja američkog predsjednika Joe Bidena da će SAD donirati 500 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, rekao da će Britanija dati najmanje 100 milijuna doza viška cjepiva najsiromašnijim zemljamaBritanski premijer Boris Johnson očekuje da će skupina G7 tijekom summita, koji počinje u petak, donirati milijardu doza cjepiva protiv covida-19 siromašnijim zemljama.


Johnson je samo nekoliko sati nakon obećanja američkog predsjednika Joe Bidena da će SAD donirati 500 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, rekao da će Britanija dati najmanje 100 milijuna doza viška cjepiva najsiromašnijim zemljama.


Britanski je premijer već pozvao čelnike G7 da se obvežu cijepiti cijeli svijet do kraja 2022., a očekuje i da će se oko donacije milijarde doza cjepiva govoriti tijekom trodnevnog summita te skupine u engleskom primorskom ljetovalištu Carbis Bay.
“Kao rezultat uspjeha programa cjepljenja u Velikoj Britaniji, sada možemo i podijeliti višak doza onima koji ih trebaju. Time poduzimamo i masovni korak prema tome da zauvijek pobijedimo ovu pandemiju”, prenose Johnsonove riječi iz njegova ureda.


Iako su cjepiva protiv covida-19 na tržište stizala ‘vratolomnom’ brzinom, u Britaniji je do sada prvu dozu cjepiva dobilo 77 posto odrasle populacije, a u SAD-u 64 posto, no smatra se da će pandemija prestati tek kad se sve zemlje cijepe.


S obzirom na to da se globalna populacija približila 8 milijardi, a većini ljudi treba dvije doze cjepiva, ako ne i pomoćne injekcije kako bi se uhvatile u koštac i s varijantama sojeva, neki drže da su svjetski čelnici trebali ići puno dalje i puno brže s cijepljenjem.


“Cilj G7 je osigurati milijardu doza i to bi trebao biti minimum, a vremenski okvir treba ubrzati”, rekla je Lis Wallace iz grupe ONE za borbu protiv siromaštva.