Neizvjesna sudbina ljubimaca

Sjevernokorejski “mirovni” psi izazvali političku svađu u Južnoj Koreji

P. N.

Bivši južnokorejski predsjendik Moon Jae-in i supruga u društvu jednog od pasa i legla / Reuters

Bivši južnokorejski predsjendik Moon Jae-in i supruga u društvu jednog od pasa i legla / Reuters

"Čini se da je predsjednički ured nije sklon povjeravanju pasa bivšem predsjedniku Moonu", objavio je Moonov ured 


Bivši predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in planira se odreći dvaju pasa koje mu je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poslao kao poklon.


Čini se kako je odluka donesena zbog nesuglasica između njega i sadašnje vlade oko toga tko će financirati brigu o psima, javlja BBC.


Moon skrbio za njih i nakon mandata


 


Sjevernokorejski vođa poklonio je pse Moonu nakon summita 2018. godine. Moon se nastavio brinuti o psima nakon što je napustio dužnost u svibnju, ali sada će izgleda biti vraćeni državi.


Bijeli psi lovačke pasmine Pungsan – po imenu Gomi i Songgang – zakonski su u vlasništvu države. Ali Moonov ured je bio priopćio da može i dalje biti njihov skrbnik nakon što je napustio funkciju, što je bio potez bez presedana.

Troškovi ljubimaca 1.800 dolara mjesečno


U sporazumu s Ministarstvom unutarnjih poslova piše kako se hrana i troškovi brige o kućnim ljubimcima mogu naplatiti iz državnog proračuna. Lokalni mediji procjenjuju ukupne troškove ljubimaca na 2.5 milijuna wona (oko 1.800 dolara; 1.560 funti) mjesečno.


Ali sada iz Moonova ureda poručuju da je taj sporazum propao zbog “neobjašnjivog protivljenja” administracije njegovog nasljednika, predsjednika Yoona Suk-yeola. “Čini se da je predsjednički ured nije sklon povjeravanju pasa bivšem predsjedniku Moonu”, objavio je Moonov ured na Facebooku. “Ako je tako, moramo to prihvatiti, jer se takav dogovor o skrbi temelji na dobroj volji obiju strana…iako je sve to  žalosno s obzirom na to da su to kućne životinje za koje se bivši predsjednik vezao”, priopćeno je iz njegova ureda.


Yoonov ured zanijekao je da se protivi da Moon brine o psima, navodeći da nije bio uključen u raspravu i da su razgovori između relevantnih ministarstava u tijeku.


Novi predsjednik već ima četiri psa i tri mačke, izvijestila je u ožujku novinska agencija Yonhap.