Osnivač WikiLeaksa

Sjedinjene Države zatražile Assangeovo izručenje

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Julian Assange (47) uhićen je 11. travnja na zahtjev američkih vlasti, u 10,53 sati, objavila je policijaLONDON  Sjedinjene Države zatražile su izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, objavila je britanska policija koja ga je ranije tijekom dana uhitila u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.


»Julian Assange (47) uhićen je 11. travnja na zahtjev američkih vlasti, u 10,53 sati«, objavila je policija.


»Radi se o zahtjevu za izručenjem pod članku 73 Zakona o izručenju. Pojavit će se što je prije moguće pred Westminsterskim sudom«, dodala je.
Assangeova također je rekla da je njezin klijent uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu »u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem« i zato što je svojedobno, kada ga je tražila Švedska zbog navodna silovanja, odlaskom u ekvadorsko veleposlanstvo prekršio britanske uvjete privremenog puštanja na slobodu.


»Upravo potvrđeno: Assange je uhićen ne samo zbog kršenja uvjeta jamstva već i vezano za američki zahtjev za izručenjem«, tvitala je Jennifer Robinson, australska odvjetnica koja zastupa Assangea i WikiLeaks.


Amerikanci osnivača WikiLeaksa terete za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.


Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je za Sky News da Assange nije junak i da će o njegovoj budućnosti odlučiti britanski sudovi.


»Nitko nije iznad zakona«, rekao je. »Julian Assange nije junak, skrivao se od istine godinama i godinama. Pravedno je da o njegovoj budućnosti odluči britanski pravosudni sustav«.


Državni tajnik u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Alan Duncan rekao je da London neće izručiti Assangea SAD-u ako mu tamo prijeti smrtna kazna.


»To je naša politika u svim slučajevima, pa se to odnosi i na Juliana Assangea«, rekao je Duncan za Sky News.


Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja odlučila »na suveren način« povući diplomatski azil utemeljitelju WikiLeaksa Julian Assangeu, koji je uhićen u četvrtak u Londonu jer je u više navrata prekršio međunarodne konvencije.


Međutim, Morena je njegov prethodnik na dužnosti Rafael Correa, koji se nalazi u egzilu u Belgiji od 2017., optužio da je odgovoran za uhićenje, nazivajući ga »najvećim izdajnikom u povijesti Latinske Amerike«.


Hoće li se u Švedskoj ponovno otvoriti istraga


Odvjetnica žene koja je tužila Assangea za silovanje u Švedskoj 2010. rekla je da će zatražiti da švedsko tužiteljstvo ponovno otvori istragu o tome.


»Sve ćemo učiniti kako bi tužitelji ponovno otvorili švedsku istragu. Želimo da Assange bude predan Švedskoj i suđen za silovanje«, rekla je Elisabeth Massi Fritz za agenciju AFP.


Švedska je o tom slučaju prekinula istragu u svibnju 2017.


Švedsko je tužiteljstvo danas objavilo da prati događaje u Londonu, ali da još mora prikupiti sve informacije.


»Ovo je i nama novost, pa nismo imali vremena prikupiti sve informacije. Također ne znamo ubog čega je uhićen. Pratimo razvoj događaja«, rekla je državna odvjetnica Ingrid Isgren u priopćenju.


Tužiteljstvo je načelno kazalo da bi se preliminarna istraga mogla ponovno otvoriti ako zločin za koji je optužen nije otišao u zastaru, što bi se s navodnom optužbom protiv Assangea dogodilo u kolovozu 2020.


Švedske vlasti optužuju Assangea po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, navodno počinjeno u kolovozu 2010.


U ekvadorskoj ambasadi u Londonu Assange se nalazio od 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.


Assange negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio s njihovim optužbama za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.


Assangeu oduzeto ekvadorsko državljanstvo


 Utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, uhićenom u četvrtak u Londonu nakon što mu je uskraćen diplomatski azil, oduzeto je ekvadorsko državljanstvo, rekao je u Quitu ministar vanjskih poslova Jose Valencia.


»Dokumenti o ekvadorskom državljanstvu iz 2017. su ukinuti u srijedu po odluci ministarstva vanjskih poslova, nakon brojnih nepravilnosti tijekom procedure«, rekao je Valencia na konferenciji za novinare.


Ekvador je optužio Assangea i WikiLeaks i da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije zemlje.


»Imamo dokaze da su sudjelovali u pokušajima destablilizacije vlade«, rekla je ministrica unutarnjih poslova Maria Paula Romo.Pritom je pojedinačno navela Assangea, dvojicu ruskih hakera koji žive u Ekvadoru, te treću osobu koja također živi u Ekvadoru a visokopozicionirani je član WikiLeaksa.