Mark Esper

Šef Pentagona: Američke snage iz Sirije premještaju se u Irak

Hina

Reuters

ReutersAmerički ministar obrane Mark Esper rekao je u subotu kako se očekuje da će se svih gotovo tisuću vojnika koji se povlače iz sjeverne Sirije premjestiti u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv militanata Islamske države i pomogli braniti Irak.


»Nastavlja se američko povlačenje iz sjeveroistočne Sirije…radi se o tjednima, ne danima«, rekao je Esper novinarima na putu za Bliski istok.


»Trenutni je plan za te snage da se repozicioniraju u zapadni Irak«, rekao je Esper, dodavši da broje oko tisuću vojnika.
Dodao je kako će njihova zadaća biti da pomognu braniti Irak i nastave misiju protiv Islamske države.


Visoki američki dužnosnik obrane pojasnio je da je situacija još uvijek fluidna i da se planovi mogu promijeniti.


Svaka odluka o slanju dodatnih američkih trupa u Irak vjerojatno će biti temeljito razmotrena u zemlji u kojoj Iran ima sve veći utjecaj.


»To je trenutni plan, stvari se mogu promijeniti između sada i trenutka kada dovršimo povlačenje, ali trenutno je to plan«, dodao je visoki dužnosnik.


Nejasno je hoće li američke snage koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih napada u Siriji i izvođenje zračnih udara protiv militanata Islamske države.


Dodatne američke trupe povećale bi broj od 5000 američkih vojnika koji su već smješteni u zemlji gdje obučavaju iračke snage, pomažući da ponovno ne ojačaju militanti Islamske države.


Iako je Esper rekao da je razgovarao sa svojim iračkim kolegom i da će to nastaviti činiti i ubuduće, taj potez će neki u Iraku vjerojatno dočekati sa skepsom.