O ICC-ovom uhidbenom nalogu

Šef Orbanova ureda: Mađarska ipak ne bi uhitila Putina

Hina

Reuters

Reuters

"Možemo se pozivati na mađarski zakon i na temelju istoga ne možemo uhititi ruskog predsjednika (...) jer statut ICC-a nije u Mađarskoj stupio na snagu", rekao je GuljašMađarska ne bi uhitila ruskog predsjednika Vladimira Putina kada bi ušao u zemlju, rekao je u četvrtak šef ureda premijera Viktora Orbana, pojasnivši da za to nema pravnih temelja.


Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud (ICC). Taj je sud u petak izdao uhidbeni nalog za Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine.


Na pitanje da li bi Putin bio uhićen kada bi došao u Mađarsku, Gergeli Guljaš je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sustav.
“Možemo se pozivati na mađarski zakon i na temelju istoga ne možemo uhititi ruskog predsjednika (…) jer statut ICC-a nije u Mađarskoj stupio na snagu”, rekao je Guljaš.


Također je rekao da vlada “nije zauzela stav” o uhidbenom nalogu za Putina. “Takve odluke nisu najsretnije jer pridonose daljnoj eskalaciji sukoba, a ne miru. To je moje osobno mišljenje”, dodao je Guljaš.


Nije izgledno da će Putin, tek treći predsjednik za kojeg je ICC izdao uhidbeni nalog, završiti na sudu u skorije vrijeme. No, mogao bi biti uhićen i poslan u Haag ako bi putovao u bilo koju članicu ICC-a.