Borba s pandemijom

S padom broja zaraženih Italija ukida oznaku crvene zone; otvaraju se restorani i barovi

Hina

Reuters

Reuters

Prema broju zaraženih Lombardija i Kalabrija više nisu područja visokog rizika i postaju žute zone, što znači da je u njima rizik zaraze koronavirusom nizak.  Abruzzo po tim brojkama sada ulazi u kategoriju narančaste, a ne više crvene zoneS padom broja zaraženih covidom-19 diljem Italije, vlada u Rimu ukida oznaku crvene zone za pokrajine koje su bile označene područjima visokog rizika.


Ta odluka omogućit će ponovno otvaranje restorana i barova od nedjelje, pet tjedana otkako je vlada nametnula djelomično zatvaranje.


Talijanska vlada je ranije podijelila zemlju u tri zone ovisno o rizicima: crvenu, narančastu i žutu.
Prema broju zaraženih Lombardija i Kalabrija više nisu područja visokog rizika i postaju žute zone, što znači da je u njima rizik zaraze koronavirusom nizak.


Abruzzo po tim brojkama sada ulazi u kategoriju narančaste, a ne više crvene zone.


Mnogi stanovnici smatraju da će im te promjene olakšati život jer će se moći slobodnije kretati, a restorani će moći biti otvoreni danju u područjima koja se smatraju zonama niskog rizika (žuta).


Bez obzira na to barovi i restorani moraju se zatvarati u 18 sati, a policijski sat počinje u 22 sati s vrlo malo dopuštenih izuzetaka.


U petak je Italija potvrdila 18.700 novih slučajeva zaraženih. Reproduktivni broj “R” koji mjeri koliko se brzo virus širi, iznosi u zadnjih tjedan dana (od 6. prosinca) 0,82.


Međutim, zdravstveni stručnjaci pozvali su u subotu na oprez.


“Još postoji velik broj novih slučajeva”, rekao je čelnika Zavoda za javno zdravlje (ISS) Silvio Brusaferro.


Zabrinutost dijeli i ministar zdravstva Roberto Speranza s obzirom na skori dolazak Božića.


Vlada je nametnula oštra ograničenja na putovanja tijekom blagdana, iako su neka područja zatražila izuzeća.