RASTE BROJ ZARAŽENIH

Rusija prijavila 11.000 oboljelih u jednom danu, ipak neće uvoditi opću karantenu

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersMOSKVA – Rusija je u ponedjeljak prijavila gotovo 11.000 novozaraženih koronavirusom, približavajući se najvećem broju zabilježenom u svibnju, ali vlasti zasad ne predviđaju strože restrikcije.


Vlasti su objavile da je u ponedjeljak bilo 10.888 novih slučajeva i 117 umrlih, što nije daleko od najvećeg broja, 11.656 zaraženih prijavljenih 11. svibnja, kada su u zemlji bile na snazi stroge epidemiološke mjere.


Ovaj put se čini da ruske vlasti žele spriječiti restriktivne mjere širih razmjera, ocijenivši da zdravstveni sustav može primiti bolesnike i da raspolaže s dovoljnim zalihama zaštitnih sredstava i lijekova.
“Ne želimo izolaciju i nećemo je uvoditi”, rekla je u petak potpredsjednica ruske vlade zadužena za zdravstvo Tatjana Golikova, priznajući “ozbiljan porast” broja zaraženih i pozivajući na poštovanje zdravstvenih mjera kao što je nošenje maske.


Sličnog su mišljenja i ruski parlamentarci.


“Ne mislim da će se proglasiti opća karantena”, rekao je u ponedjeljak za državnu agenciju RIA Novosti Valerij Rjazanski, potpredsjednik odbora za socijalnu politiku Vijeća federacije, gornjeg doma parlamenta.


“Medicinski kapaciteti su sada potpuno drukčiji, imamo iskustvo u dijagnostici i u liječenju”, rekao je.


Moskva koja ima trećinu od ukupnog broja novih slučajeva, naredila je poduzećima da od ponedjeljka do 28. listopada najmanje 30 posto zaposlenika mora raditi od kuće kako bi se smanjio broj ljudi u javnom prijevozu.


Školski praznici koji su počeli u ponedjeljak produljeni su s jednog na dva tjedna, a gradska uprava je pozvala stariju i rizičnu populaciju da ne izlazi iz kuće.


Rusija je dosad službeno prijavila 1,225.889 zaraženih koronavirusom, od kojih je 21.475 umrlo.