Beresheet

RAZOČARAVAJUĆI KRAJ Izraelska svemirska letjelica srušila se na površinu Mjeseca zbog tehničkih kvarova

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Posljednjim manevrom u srijedu svemirska letjelica je ušla u usku eliptičnu orbitu oko Mjeseca, koja je udaljena između 15 i 17 kilometara od površine Mjeseca. Nakon toga je uslijedio razočaravajući kraj.YEHUD – Izraelska svemirska letjelica Baresheet srušila se na površinu Mjeseca u četvrtak nakon niza tehničkih kvarova tijekom slijetanja, čime je okončan povijesni izraelski pokušaj kontroliranog slijetanja na površinu Mjeseca.


Bespilotna letjelica povremeno je imala problema s kvarom motora i komunikacijama tijekom 20-ak minuta slijetanja, kazao je tim podrške.


Beresheet, čije ime u prijevodu s hebrejskog označava biblijsku frazu “u početku” putovao je kroz svemir sedam tjedana u više orbita oko Zemlje, a prošlog je tjedna ušao u gravitaciju Mjeseca.
Posljednjim manevrom u srijedu svemirska letjelica je ušla u usku eliptičnu orbitu oko Mjeseca, koja je udaljena između 15 i 17 kilometara od površine Mjeseca. Nakon toga je uslijedio razočaravajući kraj.


Zasad su samo tri zemlje uspjele izvesti “meko” slijetanje na površinu Mjeseca. To su Sjedinjene Države, Sovjetski Savez i Kina.