Yoav Gallant

Raskol u Netanyahuovoj vladi: Ministar želi zaustaviti reformu koja je izazvala masovne prosvjede Izraelaca

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ovo je jasna, neposredna i stvarna opasnost za sigurnost Izraela, poručio je ministar obrane Yoav GallantIzraelski ministar obrane Yoav Gallant pozvao je u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promjenama u pravosuđu, rekavši da žestoki spor oko mjera predstavlja opasnost za zemlju.


“Produbljivanje raskola prodire u vojne i obrambene institucije – ovo je jasna, neposredna i stvarna opasnost za sigurnost Izraela”, rekao je Gallant u kratkoj televizijskoj izjavi.

Izrael je zahvaćen masovnim prosvjedima otkako je vlada u siječnju objavila svoje planove za pravosuđe.


Gallant je ranije izrazio zabrinutost zbog vala Izraelaca koji su obećali da se neće obazirati na pozive za vojnu pričuvu ako se reforme nastave, rekavši da bi to moglo oslabiti spremnost za rat i nacionalnu koheziju.Reforma pravosuđa također je izazvala zabrinutost u inozemstvu za demokratsko zdravlje Izraela.


Gallant je rekao da podržava reforme pravosudnog sustava, ali da se one moraju provesti uz široku suglasnost.


Čini se da protivljenje planu nije oslabilo, unatoč ovotjednom obećanju premijera Benjamina Netanyahua da će uvesti građanske slobode i prava manjina u zakon.S obzirom da ima parlamentarnu većinu, mislilo se da će Netanyahu ratificirati paket reformi do proljetne stanke Knesseta 2. travnja, ali je većinu odlučio odgoditi do ponovnog zasjedanja 30. travnja.


Međutim, njegova nacionalno-vjerska koalicija još uvijek ima za cilj donijeti jedan zakon prije 2. travnja.


Gallantova izjava pokazala je pukotine u Netanyahuovoj koaliciji, a krajnje desničarski ministar policije Itamar Ben-Gvir pozvao je premijera da otpusti Gallanta ubrzo nakon njegove izjave.