Sudski epilog

QAnonov šaman s rogovima i kopljem za pobunu na Capitolu dobio tri i pol godine iz rešetaka

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Optuženi je bio među prvih 30 izgrednika koji su prodrli u zgradu američkog Kapitola", piše u zalaganju za oštru kaznu od 51 mjesec zatvora. S obzirom da je u pritvoru već proveo 10 mjeseci, ostaje mu još 41 mjesec, a nakon toga tri godine kušnjeJacob Chansley, poznatiji kao QAnon šaman, jučer je osuđen na kaznu zatvora od 41 mjesec, odnosno na nešto manje od 3 i pol godine iza rešetaka zbog svoje uloge u pobuni na Capitolu 6. siječnja ove godine, kad su nezadovoljni Trumpovi pristaše nasilnim upadom u zgradu Kongresa pokušali promijeniti rezultat demokratskih izbora i osujetiti proglašenje Joea Bidean novim predsjednikom.


Optužba je Chansleyja opisala kao “lice” nereda. “Optuženi je bio među prvih 30 izgrednika koji su prodrli u zgradu američkog Kapitola“, piše u zalaganju za oštru kaznu od 51 mjesec zatvora. S obzirom da je u pritvoru već proveo 10 mjeseci, ostaje mu još 41 mjesec, a nakon toga tri godine kušnje. Ako slično djelo ponovi, vraća se u zatvor.


Chansley bi vjerojatno dobio i veću kaznu da prije ove godine nije priznao krivicu. Optužen je po šest točaka kršenja saveznih zakona vezanih za pobunu 6. siječnja, uključujući tu nasilni ulazak u Kongres, poticanje nereda i nezakonito ometanje rada Kongresa. U ranijim razgovorima za medije iz pritvora u kojem se i dalje nalazi još od siječnja kad je uhićen, Chansley ne prihvaća da je radio išta loše, kaže kako je u Washington došao na poziv tadašnjeg predsjednika Trumpa. Žali jedino što je u ušao u zgradu Kongresa jer mu je jasno da je to kazneno djelo. Suočen s nepobitnim dokazima jer je onako polugol umotan u životinjsko krzno s rogovima na glavi i bojama američke zastave pofarbanog lica, bio gotovo stalno u kadru kao neka vrsta zloslutne maskote pobune na Capitolu, Chansleyu je ipak bilo racionalnije priznati kršenje zakona, negoli na suđenju riskirati još težu kaznu.
“Nisi nikoga ubio, ali ono što si učinio je opstrukcija funkcioniranje cijele vlade”, rekao je sudac Royce Lamberth pri izricanju kazne.


Tužitelji su prilikom suđenja naglasili da Chansley nije poštivao naredbe službenika unutar Kapitola, da je nosio koplje u zgradu i da nije pokazao nikakvo kajanje u danima nakon napada. S druge strane, njegova obrana pritisnuta nepobitnošću dokaza više je apelirala na sucu da bude blag, nego osporavala optužnicu, koristeći izgovore poput Chansleyevih problema s mentalnim zdravljem, ali i polukomične „mudrosti“ iz pop kulture. Naime, njegov odvjetnik al Watkins citirao je čak i Forresta Gumpa.  „Moja mama je uvijek govorila da moraš ostaviti prošlost iza sebe prije nego što kreneš dalje.“


Sam Chensley priznao je da je pogriješio kad je ušao u zgradu Kongresa i potvrdio da za to nema ispriku.


„Možda sam ja kriv za ovaj zločin. Ali ja nisam opasan kriminalac. Ja nisam pobunjenik. Ja sam dobar čovjek koji je prekršio zakon.” – rekao je detronizirani QAnon šaman u svoju obranu.


Chansley je prilično dugo razgovarao sa sucem nakon što su tužitelj i njegov advokat  iznijeli svoje argumente, ispovijedajući svoju želju da živi poput Isusa i Ghandija, citirajući dijelove iz filma „Shawshank Redemption“ i hvaleći Johna Robertsa, glavnog suca Vrhovnog suda. Izrazio je duboko kajanje zbog svojih postupaka, opisujući težinu zatočeništva i lekcije koje je naučio. “Nisam želio živjeti tako”, rekao je.


Nije pomoglo, naredne 3 i pol godine provesti iza rešetaka.


I nije jedini. Oko 700 ljudi iz čak 44 savezne države koji su provalili u zgradu Kongresa u pobuni koja je na kraju rezultirala s pet izgubljenih života i 140 ozlijeđenih službenih osoba i velikom mrljom na ime američkom demokracijom, sada prolaze kroz sličan proces kao i 34-godišnji samoprozvani šaman.  Oni koji su vatru zapalili ne dijele sudbinu s ovim naivnim pobornicima Trumpa i teorija zavjere. Među njima, dakako, ni sam Donald Trump, koji im je kasnije jednostavno okrenuo leđa.


I sam Jacob Chansley je iz pritvora govorio da ga je Trump razočarao što ga nije pomilovao dok je bio u uredu i poštedio kaznenog progona. Predsjednik na to po Ustavu ima pravo i Trump ga je obilato koristio, pomilovavši u svom mandatu zaključno s 19. siječnjem ove godine ukupno 237 osoba.