Talijanska premijerka

Putinove prijedloge o miru u Ukrajini Meloni nazvala propagandom

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Ne čini mi se osobito učinkovitim u sklopu prijedloga o pregovorima poručiti Ukrajini da se mora povući iz Ukrajine, jasna je bila Giorgia MeloniPredsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni u subotu je odbacila prijedloge ruskog predsjednika Vladimira Putina o mirovnim pregovorima s Ukrajinom, nazvavši ih propagandom.


“Ne čini mi se osobito učinkovitim u sklopu prijedloga o pregovorima poručiti Ukrajini da se mora povući iz Ukrajine”, ironizirala je Meloni na završetku konferencije za novinare održane nakon samita zemalja članica G7 koja se održala u Italiji.


“Čini se više kao propagandna inicijativa”, dodala je.
Ranije je njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio da zahtjevi koje je iznio ruski predsjednik izgledaju poput “diktiranja” mira.


Putin je u petak de facto kao uvjet za razgovore postavio predaju Ukrajine.


Zatražio je da Kijev odustane od svojih ambicija o pridruženju NATO-u i da povuče svoje snage iz regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, na koje tvrdi da Rusija polaže pravo.


Ovakva su stajališta uslijedila nakon što je u subotu u Švicarskoj započeo prvi samit o miru u Ukrajini, ali bez sudjelovanja Rusije.


I Kijev je ovaj tjedan iznio mogućnost održavanja drugog samita uz sudjelovanje ruskog izaslanstva koje bi dobilo “zajednički plan” od svih sudionika, rekao je šefa kabineta Volodimimra Zelenskija, Andrija Jermak.