Sastanak najmoćnijih ljudi svijeta

Putin: Washington se ne treba brinuti zbog ruske militarizacije Arktika. Mi samo popravljamo porušenu infrastrukturu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Putin je arktičku regiju upisao u strateške prioritete i naredio velika ulaganja u vojnu infrastrukturu i eksploataciju rudnog bogatstva što je izazvalo napetosti s drugim zemljama u regiji. ŽENEVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas nakon sastanka s američkim kolegom u Ženevi da se Sjedinjene Države ne bi trebale brinuti zbog ruske militarizacije Arktika, strateške regije za koju Rusija gaji neskrivene ambicije.


“Zabrinutost američke snage zbog militarizacije (te regije) posve je neutemeljena”, rekao je Putin nakon prvog sastanka s američkim predsjednikom Joeom  Bidenom u Ženevi održanom u vili La Grange.


“Naprotiv, uvjeren sam da moramo surađivati”, rekao je Putin.
Rusija ne “čini ništa novo” u regiji već samo “popravlja uništenu infrastrukturu” nakon raspada Sovjetskog Saveza


Putin je arktičku regiju upisao u strateške prioritete i naredio velika ulaganja u vojnu infrastrukturu i eksploataciju rudnog bogatstva što je izazvalo napetosti s drugim zemljama u regiji.


Rusija kani “potpuno poštivati međunarodne pravne standarde” na Arktiku, rekao je Putin.


Otkako su klimatske promjene učinile Arktik dostupnijim i otvorile plovne putove pojačala se utrka za korištenjem prirodnih izvora u regiji napose između Sjedinjenih Država i Rusije, ali i Kine.


Moskva je ojačala svoju vojnu nazočnost, otvaranjem i modernizacijom nekoliko napuštenih baza iz sovjetskog razdoblja i rasporedila je svoj proturaketni sustav  S-400.


Rusija je zainteresirana za eksploataciju morskog puta na sjveroistok dužđ Rusije koji je sve dostupniji jer zbog klimatskih promjena razdoblja u kojima je to područje okovano ledom postaju sve kraća.


“Spremni smo pomoći svim tvrtkama u razvoju morskog puta na sjever”, rekao je Putin.