Izbjegao susret

Putin neće doći na samit G20 na Baliju. Moguće je da se sudionicima obrati putem videolinka

Hina

Reuters

Reuters

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija zemlja nije članica G20, dobio je poziv na sastanak i možda će se obratiti video vezomRuski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na sastanku na vrhu G20 na Baliju idućeg tjedna, reklo je u četvrtak rusko veleposlanstvo za AFP, čime je otklonjena neizvjesnost u vezi s planovima kremaljskog čelnika.


“Mogu potvrditi da će (ministar vanjskih poslova) Sergej Lavrov voditi rusko izaslanstvo na G20. Program predsjednika Putina još se utvrđuje, možda će sudjelovati virtualno”, rekla je Julija Tomska, ravnateljica protokola u ruskom veleposlanstvu u Indoneziji.


Ruska agencija RIA objavila je da bi se Putin mogao obratiti sudionicima samitu videolinkom.
Ova vijest dolazi nakon višemjesečne neizvjesnosti u vezi s dolaskom ruskog predsjednika na sastanak na vrhu predsjednika država i vlada G20 koji Indonezija organizira 15. i 16. studenog.


Sergej Lavrov je ranije napustio skup ministara vanjskih poslova G20 u srpnju na Baliju, nakon kritike nekoliko kolega zbog ruske invazije na Ukrajinu.


Indonezija je bila izložena snažnom pritisku Zapada da isključi Rusiju sa summita zbog rata u Ukrajini. No zemlje jugoistočne Azije su se odlučile za politiku neovisnu o velikim blokovima i istaknule da zemlja domaćin mora biti neutralna.


Indonezijski predsjednik Joko Widodo rekao je u kolovozu da je Vladimir Putin prihvatio njegov poziv na summit.


I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija zemlja nije članica G20, dobio je poziv na sastanak i možda će se obratiti video vezom. Zelenski je prošli tjedan upozorio da neće sudjelovatina samitu bude li Putin prisutan.


Indonezija je potvrdila dolazak 17 čelnika, među kojima kineskog predsjednika Xi Jinpinga i Joea Bidena.


Sastanak na vrhu se održava u prilikama višestrukih kriza, rata u Ukrajini, zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo zbog dugotrajne inflacije i posljedica klimatskih promjena.