NOVI PREDSJEDNIK NOVI ODNOSI

Puca li čvrsti savez? Biden namjerno zaboravlja nazvati u Izrael, dijelom i zbog prijateljstva Trump-Netanyahu

Hina

Reuters

Reuters

"Premijera ne brine kada će razgovarati s Bidenom", rekao je veleposlanik Gilad Erdan za N12's Meet The Press. Dodao je da Biden ima trenutačno važnijih stvari za rješavanje, poput pandemije koronavirusa i njezinih ekonomskih posljedica.JERUSALEM – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije zabrinut što ga američki predsjednik Joe Biden još nije nazvao, rekao je u subotu izraelski veleposlanik u Washingtonu.


Sumnjalo se da bi Biden mogao signalizirati nezadovoljstvo zbog dobrih odnosa koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu imao s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je Netanyahua nazvao dva dana nakon njegove inauguracije 2017. godine.


“Premijera ne brine kada će razgovarati s Bidenom”, rekao je veleposlanik Gilad Erdan za N12’s Meet The Press. Dodao je da Biden ima trenutačno važnijih stvari za rješavanje, poput pandemije koronavirusa i njezinih ekonomskih posljedica.
Bijela kuća u petak je negirala da Biden namjerno nije nazvao Netanyahua od stupanja na dužnost 20. siječnja, rekavši da će dvojica čelnika uskoro razgovarati.


Biden je već arzgovarao s brojnim čelnicima, uključujući one iz Kine, Meksika, Velike Britanije, Indije, Francuske, Njemačke, Japana, Južne Koreje i Rusije.


David Makovsky, bivši američki bliskoistočni pregovarač s Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, rekao je na Twitteru da će Netanyahu vjerojatno biti među prvima kada Biden počne komunicirati s bliskoistočnim čelnicima.


Dok je desničarski Netanyahu bio blizak s Trumpom kad je u pitanju bliskoistočna politika, mogao bi biti u hladnijim odnosima s Bidenom, iako Bidena u Izraelu već dugo smatraju prijateljem iz Washingtona.


Savez dvije zemlje mogao bi se naći na kušnji ako Washington obnovi američko sudjelovanje u iranskom nuklearnom sporazumu iz kojeg se Trump povukao i usprotivi se izgradnji izraelskog naselja na okupiranoj zemlji na kojoj Palestinci traže državnost.