Revolucionarna operacija

Prvi put na svijetu: Potpuno slijepom pacijentu vraćen vid autotransplantacijom rožnice

P. N.

Talijanski tim liječnika koji je izveo revolucionarnu operaciju / Screenshot

Talijanski tim liječnika koji je izveo revolucionarnu operaciju / Screenshot

"Praktički je trećina lijevog oka presađena u desno oko, koje je stoga rekonstruirano te se pacijentu vratio vid", pojašnjavaju talijanski liječniciIz dva slijepa oka bilo je moguće rekonstruirati jedno zdravo oko – autotransplantacijom rožnice proširenom na bjeloočnicu i konjunktiv. Riječ je o izvanrednoj operaciji na slijepom pacijentu, koju su prvi put u svijetu u Torinu izveli profesor Michele Reibaldi (ravnatelj Klinike za oftalmologiju Sveučilišta Molinette), profesor Vincenzo Sarnicola, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za kirurgiju rožnice i predsjednik Talijanskog društva za rožnicu (SICSSO) te njegova suradnica Enrica Sarnicola.


“Činilo mi se da sam se ponovno rodio”


 


“Kad sam se probudio i ugledao obrise prstiju i ruke, činilo mi se da sam se ponovno rodio.” Ovo su prve riječi koje je izgovorio E. B., 83-godišnji muškarac koji živi u okolici Torina, koji je bolovao  od dviju teških očnih bolesti, koje su ga dovele do potpune sljepoće pred šest godina. Zahvaljujući revolucionarnom kirurškom zahvatu vratio mu se vid na desnom oku i dva tjedna nakon operacije (koja je trajala četiri sata) može  prepoznati predmete, lica i samostalno se kretati, piše La Repubblica. 


Povijest bolesti


 


Pacijent je pred 30 godina izgubio vid na lijevom oku zbog nepovratne sljepoće mrežnice, a u posljednjih 10 godina progresivno je gubio funkciju desnog oka, zbog rijetke kronične bolesti (očni pseudo pemfigoid), koja je uništila rožnicu, a nažalost i očnu površinu. Posljednjih godina desno oko prošlo je dvije tradicionalne transplantacije rožnice (pune debljine), a obje su bile neuspješne zbog nedostatka funkcionalnosti očne površine.Transplantacija rožnice pune debljine (ili prodorna keratoplastika) kirurška je intervencija kojom se rožnica koja je izgubila prozirnost zamjenjuje zdravom rožnicom preminulog donora. Tijekom ove operacije izvedene u Torinu, po prvi put u svijetu izvedena je autotransplantacija tkiva uzetog iz lijevog oka, uključujući ne samo rožnicu, već i dio bjeloočnice i cijelu konjunktivu uključujući matične stanice limbusa.


“Ukratko, pacijent zbog problema s mrežnicom nepopravljivo je izgubio funkcionalnost lijevog oka, dok je desno oko zadržalo potencijal za oporavak koji se međutim nije mogao postići tradicionalnim transplantacijama”, objašnjava Reibaldi. “Odlučili smo uključiti profesora Sronicolu – nastavlja – jer je u svijetu poznat po tome što je predložio i implementirao alternativne tehnike”, kaže Reibaldi.


“Tijekom operacije iz lijevog je oka, koje je nepovratno izgubilo funkciju, dok su mu rožnica i očna površina bile zdrave, preuzet konjuktiv, cijela rožnica i dva milimetra bjeloočnice – sve u jednom komadu”, objašnjavaju Reibaldi i Sarnicola. “Praktički je trećina lijevog oka presađena u desno oko, koje je stoga rekonstruirano te se pacijentu vratio vid”, pojašnjavaju talijanski liječnici.


Ponovo vidi i kreće se samostalno


 


“Prava novost je – precizira Sarnicola – u proširenju transplantacije rožnice na cijelu očnu površinu, na konjunktivu i bjeloočnicu, koji igraju temeljnu ulogu u omogućavanju uspjeha transplantacije u određenim uvjetima, kao u slučaju našeg pacijenta. Istodobno, lijevo oko je rekonstruirano donorskim tkivom samo u estetske svrhe”, pojašnjavaju liječnici.


“Operacija je protekla odlično i pacijent dva tjedna kasnije ponovo vidi i kreće se samostalno. Vrlo smo uzbuđeni i očekujemo trajni uspjeh na desnom oku, jer je rekonstruirano vlastitim tkivima pacijenta i stoga potencijalno zaštićeno od problema s odbacivanjem”, zaključuju Reibaldi i Sarnicola.