Zaštita javnog zdravlja

Proizvođači hrane nam nerijetko lažu, ali EU bi mogla to onemogućiti. Koja je hrana doista dobra za naše zdravlje?

P. N.

foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Zdravstvene reklamne tvrdnje poput "dobar za kosti", "čuva probavu", će se moći koristiti samo ako proizvod sadržajem ne prelazi propisima određene količine šećera, nezdravih masti i soli, sukladno kategoriji proizvoda.Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan najavila je novu inicijativu za zaštitu javnog zdravlja i potrošačkih prava građana, a radi se o uvođenju prehrambenih profila na razini Europske unije, koji će onemogućiti da nezdravi proizvodi nose reklamne tvrdnje da su zdravi ili blagotvorni za organizam. To je jedna od mjera iz EU strategije “Od polja do stola”, za koju je Borzan izvjestiteljica eurosocijalista.


– Danas je moguće da se nezdravi čokoladni napitak za djecu reklamira s tvrdnjom “sadrži kalcij, dobar za kosti” ili da kukuruzne pahuljice krcate šećerom nose reklamu “visok udio vlakana korisnih za probavu”. To su manipulacije koje potrošača uvjeravaju da kupuje zdrave proizvode, no stvarnost je vrlo drugačija. Podsjeća na biljke mesožderke, koje kukce mame s nektarom na ulazu u klopku. No, dio proizvođača žestoko lobira da se prehrambeni profili izbace iz strategije i glasanje bi moglo biti tijesno, upozorava Borzan.


Ako Europski parlament sljedeći tjedan podrži Strategiju “Od polja do stola”, odnosno uvođenje prehrambenih profila, Europska unija će uvesti ograničenja za korištenje zdravstvenih i prehrambenih reklamnih tvrdnji. Zdravstvene reklamne tvrdnje poput “dobar za kosti”, “čuva probavu”, će se moći koristiti samo ako proizvod sadržajem ne prelazi propisima određene količine šećera, nezdravih masti i soli, sukladno kategoriji proizvoda.
Prehrambene reklamne tvrdnje poput “sadrži vitamine i minerale” ili “visoki udio vlakana” će se moći koristiti samo ako na jednak način bude označen i visok sadržaj potencijalno nezdravih sastojaka , na primjer – “visok udio vlakan, visok udio šećera”. Europska komisija je još 2009. trebala uvesti takav sistem no lobiranje i pritisak proizvođača su tada blokirali predmetnu inicijativu.


– U međuvremenu je problem s pretilošću i povezanim bolestima eksplodirao. Svaki drugi odrasli i svako treće dijete u Europi ima prekomjernu težinu. Međutim, ojačala je i svijest o ovom problemu i nadam se da ćemo stoga uspjeti osigurati dovoljan broj glasova. Neće biti lako, lobisti imaju značajna sredstva i doseg, ali za razliku od prije desetak godina svijet je otišao naprijed po tom pitanju i neće biti potrebno izmišljati toplu vodu. Napredne zemlje poput Australije i Novog Zelanda već neko vrijeme koriste sustav prehrambenih profila, rekla je Borzan.


Ukoliko inicijativa dobije potporu Parlamenta, Europska komisija je najavila prijedlog zakona tijekom iduće godine.