Dresden

Napadali neonaciste: Pripadnici ekstremne ljevice osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne

Hina

Ilustracija

Ilustracija

„Ni jedan nasilni neonacist nije divljač za odstrel“, objasnio je predsjednik sudskog vijeća Hans Schlueter-StaatsGrupa lijevih ekstremista osuđena je u srijedu u Dresdenu na dugogodišnje zatvorske kazne zbog serije fizičkih napada ne pripadnike neonacističke scene i udruživanja u kriminalnu skupinu, nakon čega je u gradu došlo do nasilnih prosvjeda lijevih skupina.


Prvooptužena 28-godišnja Lina E., koja se smatra predvodnicom skupine, osuđena je na pet godina i tri mjeseca zatvora. Ostali pripadnici skupine su osuđeni na zatvorske kazne između dvije i pol i tri godine i tri mjeseca.


Njima se predbacuje da su u razdoblju između 2018. i 2020. u više navrata u nekoliko gradova na istoku Njemačke napadali desne ekstremiste, pri čemu je više osoba ozlijeđeno, neki i teže.
Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo kako borba protiv desnog ekstremizma ne opravdava nasilje.


„Ni jedan nasilni neonacist nije divljač za odstrel“, objasnio je predsjednik sudskog vijeća Hans Schlueter-Staats.


Njegovo izlaganje je u više navrata prekidano povicima okupljenih pripadnika ljevice u sudskoj dvorani nakon čega je nekoliko osoba nasilno izvedeno iz dvorane.


Nakon izricanja presude ispred dvorane pokrajinskog suda u Dresdenu prosvjedovalo je nekoliko stotina pripadnika lijeve scene.


Za subotu je u Leipzigu najavljen veliki prosvjed lijeve scene u znak podrške osuđenoj grupi.


Njemačka ministrica unutarnjih poslova Naency Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) rekla je kako ova presuda pokazuje da od ekstremne ljevice prijeti veliki nasilni potencijal.


Ona i ministar pravosuđa Marco Buschmann (Liberalno-demokratska stranka FDP) rekli su kako je u  Njemačkoj nedopustivo uzimanje pravde u vlastite ruke.


„Protiv ekstremizma se ne smije boriti drugom vrstom ekstremizma. Zakoni i pravda vrijede za sve“, rekao je Buschmann.