NOVE NAPETOSTI

Prijeti novi trgovinski rat SAD-a i Kine, cijene nafte pale ispod 36 dolara

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"Prijetnja novog trgovinskog rata SAD-a i Kine više nije samo 'papirnati' rizik i mogla bi izazvati pravu katastrofu na tržištu rizične imovine", ističe Stephen BrennockLONDON – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 36 dolara nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da radi na snažnom odgovoru na predloženi kineski zakon o sigurnosti u Hong Kongu.


Na londonskom je tržištu cijena barela pala 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 35,70 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa nižoj cijeni, od 34,03 dolara.


Potencijalno pogoršanje odnosa dva najveća svjetska gospodarstva povećat će pritisak na kompanije širom svijeta i na potražnju za naftom koja je već oslabljena pandemijom koronavirusa.


Nove napetosti
“Fundamenti se na tržištu nafte poboljšavaju, ali još ima teškoća koje kvare raspoloženje a među njima je i najnovije pojačavanje američko-kineskih napetosti”, konstatira Stephen Brennock iz PVM-a.


“Prijetnja novog trgovinskog rata SAD-a i Kine više nije samo ‘papirnati’ rizik i mogla bi izazvati pravu katastrofu na tržištu rizične imovine”, dodaje Brennock.


Mračne prognoze gospodarskih posljedica pandemije također su pritisle cijene sirove nafte.


Gospodarstvo eurozone vjerojatno će se ove godine smanjiti između osam i 12 posto, izjavila je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, upozoravajući da je povoljniji scenarij isključen i da su aktualni još samo umjereno loš i najlošiji scenarij.


Manja proizvodnja


Trgovci pozorno prate i poruke koje stižu uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica, zakazanog početkom lipnja.


OPEC+ je dogovorio smanjenje proizvodnje u svibnju i lipnju za gotovo 10 milijuna barela dnevno, ali pitanje je hoće li je nastaviti smanjivati i u drugoj polovini godine budući da se potražnja oporavlja paralelno ublažavanju mjera zaštite od koronavirusa u mnogim zemljama.


“Zalihe se smanjuju, a tržište će se uravnotežiti u lipnju, pa će se trgovci teško dobrovoljno odreći prihoda koje bi mogli zaraditi prodajom milijuna barela na oporavljenom tržištu”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.


U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 29,75 dolara, te je porasla za 1,69 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.