Napetost

Poljska i Litva povukle 35 diplomata na dužnosti u Minsku

Hina

Aleksander Lukašenko / Reuters

Aleksander Lukašenko / Reuters

Poljska je, poput više drugih zemalja Europske unije, već povukla svog veleposlanika iz Bjelorusije. Odluka o povlačenju drugih članova diplomatskog osoblja donesena je na zahtjev bjeloruskih vlasti, objavilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslovaPoljska i Litva povukle su u petak 35 diplomata na dužnosti u Bjelorusiji, u prilikama jake diplomatske napetosti s tom zemljom koja Varšavu i Vilnius optužuje da podupiru prosvjedni pokret nastao nakon spornih predsjedničkih izbora 9. kolovoza.


Poljska je, poput više drugih zemalja Europske unije, već povukla svog veleposlanika iz Bjelorusije. Odluka o povlačenju drugih članova diplomatskog osoblja donesena je na zahtjev bjeloruskih vlasti, objavilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.


“Ograničavanje poljskog (diplomatskog) osoblja je neprijateljski čin na koji će Poljska pravodobno i primjereno uzvratiti”, rekao je za novinsku agenciju PAP zamjenik ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz rekavši da Poljska povlači 30 diplomata.
Litva koja je također povukla svog veleposlanika u Minsku, rekla je da povlači pet diplomata.


Litva se nada da će ovim povlačenjem “očuvati izglede za dijalog”, ali će “poduzeti recipročne mjere nastavi li Bjelorusija i ubuduće pogoršavati situaciju”, upozorila je glasnogovornica litavskog ministarstva vanjskih poslova Rasa Jakilaitiene.


EU nije htio priznati pobjedu Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima i uveo je sankcije bjeloruskim dužnosnicima optuženim za izbornu prijevaru i za povrede ljudskih prava.