Povijesna turneja

Papa Franjo posjetit će iračke kršćane koji su patili pod Islamskom državom

Hina

REUTERS

REUTERS

Posjet pape Franje Iraku kao "hodočasnika mira" nastojanje je da se ohrabre drevne, no nestajuće kršćanske zajednice te da se proširi dijalog s drugim religijama. Papa Franjo, na povijesnoj iračkoj turneji, posjetit će u nedjelju kršćanske zajednice koje su pretrpjele brutalnost Islamske države prije nego što je džihadistički “kalifat” prije tri godine poražen.


Putujući pod snažnim osiguranjem 84-godišnji papa predvodit će molitvu za “žrtve rata” u Mosulu, drevnom križanju puteva čiji je centar sveden na ruševine u žestokim borbama protiv Islamske države.


“Mi vjernici ne možemo šutjeti kad terorizam zlostavlja religiju”, rekao je Franjo na međureligijskom okupljanju u subotu, što je bila jedna od mnogih postaja prvog papinskog posjeta ratom razorenoj zemlji.
Posjet pape Franje Iraku kao “hodočasnika mira” nastojanje je da se ohrabre drevne, no nestajuće kršćanske zajednice te da se proširi dijalog s drugim religijama.


Čelnik 1.3 milijarde katolika u svijetu u subotu se susreo s vrhovnim iračkim šijitskim vjerskim vođom, povučenim ajatolahom Ali Sistanijem, koji se suglasio da irački kršćani trebaju živjeti u “miru”.


Kršćanska zajednica u Iraku, većinski muslimanskoj zemlji od 40 milijuna, smanjila se od 1,5 milijuna prije američke invazije na Irak 2003. godine koja je srušila Sadama Huseina, na samo 400 tisuća kršćana sada, što je jedan posto populacije.


Godine 2014., kad su IS-ovi militanti zauzeli trećinu Iraka, papa Franjo rekao je da je spreman sastati se s raseljenim i drugim žrtvama rata.


Sedam godina kasnije, nakon zaustavljanja rano u nedjelju u kurdskom dijelu sjevernog Iraka, sam će moći vidjeti uništenu starogradsku jezgru u Mosulu i napore da je se ponovno izgradi.


Papa Franjo će posjetiti jedan od najstarijih iračkih kršćanskih gradova Karagoš, istočnije od Mosula na zaravni Nineveh.


Uglavnom je uništen 2014. kad je IS harao tim područjem, no stanovnici su se počeli vraćati od 2017. te su polako radili na obnovi grada.


U papinu čast lokalni obrtnici su napravili dvometarski molitveni šal s molitvama “Očenaš” i “Zdravo Marijo” pažljivo ručno uvezenim zlatnim nitima na dijalektu kojim je govorio Isus Krist, a koji se još uvijek govori u Karagošu.


Osiguranje će biti posebno pojačano na sjeveru Iraka, gdje državne snage još uvijek hvataju preostale pripadnike Islamske države.


Tisuće vojnika i policije raspoređeno je tijekom posjeta pape zemlji, kojom vjerski poglavar putuje zrakoplovom, helikopterima i oklopnim konvojima na putu dugom 1400 kilometara.


Drugi veliki izazov je pandemija covida-19, dok se Irak nosi s drugim valom, s rekordnih 5000 slučajeva dnevno.


Iračke vlasti nametnule su mjere ograničenja kako bi kontrolirale gomile ljudi, no očekuje se tisuće vjernika na stadionu kasnije u nedjelju u Arbilu, gradu na sjeveru zemlje, kako bi čuli papu.