Cvjetnica

Papa Franjo: Crkva mora biti ponizna. Nadmenost je najizdajničkije iskušenje

Hina

REUTERS

REUTERSDeseci tisuća ljudi mahali su maslinovim granama i palminim listovima na Trgu sv. Petra na Cvjetnicu dok je papa Franjo vodio katolike u Veliki tjedan koji završava Uskrsom, pozivajući na poniznost Crkve.


Na Cvjetnicu kršćani obilježavaju dan na koji je, prema Bibliji, Isus ujahao u Jeruzalem, dok ga je mnoštvo pozdravljalo poput Mesije, da bi tek nekoliko dana kasnije bio razapet.


Nakon duge procesije preko trga u pratnji desetaka biskupa i kardinala te nakon čitanja Evanđelja Franjo je u homiliji kazao kako je važno oduprijeti se iskušenjima nadmenosti i ostati ponizan.
»Radosno klicanje pri ulasku Isusa u Jeruzalem nakon kojega je slijedilo njegovo poniženje. Oduševljeni usklici nakon kojeg je slijedilo okrutno mučenje. Taj misterij suprotnosti prati naš ulazak u Veliki tjedan svake godine«, dodao je.


Crkva se sama treba oduprijeti nadmenosti i svjetovnoj duhovnosti, dodao je nazvavši ih »najizdajničkijim iskušenjem koje prijeti Crkvi«.


Na kraju dvosatne službe Franjo je pozvao okupljeno mnoštvo da moli za mir posebno u Svetoj zemlji i čitavom Bliskom istoku.


Cvjetnica označava početak intenzivnog tjedna koji vodi do Uskrsa, najvažnijeg dana u kršćanskom liturgijskom kalendaru.


Na Veliki četvrtak Franjo će putovati u grad Velletri, južno od Rima, kako bi oprao i poljubio noge 12 zatvorenika i tako obilježio Isusovu gestu poniznosti prema apostolima noć prije nego što je umro.


Na Veliki petak Franjo će voditi procesiju Križnog puta oko rimskog Koloseja.


Poglavar 1,3 milijarde katolika u subotu navečer vodi Uskrsno bdjenje a na Uskrs tradicionalno se obraća porukom gradu i svijetu »Urbi et Orbi«.