Posljedice lockdowna

Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj na najnižu razinu u 60 godina

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Konzumacija piva po stanovniku pala je prošle godine pet posto, na 135 litara, najnižu razinu od 60-ih godina prošlog stoljeća, objavio je CSPS u PraguKonzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.


Konzumacija piva po stanovniku pala je prošle godine pet posto, na 135 litara, najnižu razinu od 60-ih godina prošlog stoljeća, objavio je CSPS u Pragu.


Pad je posljedica višemjesečnog zatvaranja pubova, restorana i ugostiteljskih objekata kako bi se suzbilo širenje covida 19.
“Ne mogu se sjetiti da su pubovi i restorani ikad ovako slabo poslovali”, rekao je predsjednik udruge Frantisek Samal.


U 2019. godini Česi su trećinu piva, uglavnom svježe točenog, popili u pivnicama, a prošle godine taj se udio smanjio na četvrtinu.


Ukupna proizvodnja piva pala je u prošloj godini za 1,5 milijuna hektolitara, na 20,1 milijun hektolitara.


Od toga je izvezeno oko pet milijuna hektolitara piva, manje nego u godini ranije, što znači da je pandemija prekinula osmogodišnje razdoblje rasta izvoza.


Najviše je pala prodaja točenog piva, dok je prodaja piva u limenkama porasla.


Udruga pivara zatražila je da se uskoro omogući rad barem pubovima na otvorenom, kako ne bi bili prisiljeni trajno zatvoriti svoja vrata.


Češka ima dugu tradiciju proizvodnje piva. Lager pivo osmišljeno je 1842. po recepturi iz Pilsena u zapadnoj Češkoj, a u posljednje vrijeme osnovan je i niz manjih pivovara, ističe agencija dpa.