provokacija rezultirala kaosom

Ozlijeđeno više ljudi: Masovna tučnjava u Migracijskom kampu Blažuj, prevrnuta policijska vozila

Marin Smolčić

foto: Armin Durgut/PIXSELL

foto: Armin Durgut/PIXSELL

Prema informacijama kojima raspolažemo, jedna osoba porijeklom iz Irana je na vjerskoj osnovi provocirala druge pripadnike Privremenog prihvatnog centra u Blažuju, uglavnom s prostora Pakistana i Afganistana, rekao je CikotićSARAJEVO – Noćas je benigni konflikt među migrantima u kampu Blažuj u Sarajevo ubrzo prerastao u masovnu tučnjavu pa je na koncu sve morala smirivati policija. Kako je rekao mnistar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić incident u migrantskom kampu Blažuj inicirala je jedna osoba, migrant iz Irana, provocirajući na vjerskoj osnovi druge migrante smještene u tom kampu. Navodno se svađa dogodila oko nadmetanja tko je veći vjernik, a nakon se pretvorila u masovne nerede.


– Prema informacijama kojima raspolažemo, jedna osoba porijeklom iz Irana je na vjerskoj osnovi provocirala druge pripadnike Privremenog prihvatnog centra u Blažuju, uglavnom s prostora Pakistana i Afganistana, rekao je Cikotić te dodao kako je potom došlo do šireg sukoba. Intervenirala je i Služba za poslove sa strancima, kao i djelatnici IOM-a, te da se u odgovoru na novonastalu situaciju uključila i Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, kao i pripadnici temeljne policije MUP-a BiH.


U tom sukobu nekoliko policajaca i djelatnika IOM-a, kao i veći broj migranata su povrijeđeni. Dva službena vozila policije u prevrnuta, a migranti su u bijesu razbijali svega čega su se dokopali. Ministar Cikotić je dodao kako “za sada imamo informaciju da je osoba koja je uzrokovala sav ovaj nered od ranije pod nadzorom u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu te da joj je izrečena mjera protjerivanja iz BiH”, kazao je Cikotić, navodeći kako nadležne instance nastavljaju dalje istražne radnje.