Istraga

Otkriven uzrok pada helikoptera s iranskim predsjednikom

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika bio je američki Bell 212Uzrok pada helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, zajedno s ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom i drugim dužnosnicima, je tehnički kvar, izvijestili su iranski državni mediji, a prenosi Washington Post.


Helikopter se srušio u nedjelju u gustoj magli, pri povratku predsjednika Irana sa susreta s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim, a timovi za potragu satima su se pretraživali na planinskom terenu i po lošem vremenu.


Mjesto pada pronađeno je nakon što su turski državni mediji objavili da je turski dron identificirao izvor topline koji bi mogao biti nestali helikopter.
Iranski državni mediji navode da je do pada došlo zbog “tehničkog kvara”. Nema naznaka da je riječ o ičemu drugome do li nesreći.


Prevozio ga američki Huey


Prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber imenovan je u ponedjeljak za privremenog predsjednika. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, zatražio je od Mokhbera da osigura izbor novog predsjednika u roku od 50 dana, izvijestili su državni mediji.


Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika bio je američki Bell 212, prema državnim medijima i fotografijama koje je potvrdio The Washington Post.


Zrakoplov je naširoko korištena civilna verzija vojnog helikoptera Huey iz ere Rata u Vijetnamu, kojim upravljaju oružane snage i tvrtke širom svijeta.


Vlasti u Iranu dale su malo informacija o okolnostima nesreće, ali su to pripisale “tehničkom kvaru”.


John Cox, američki stručnjak za nesreće, rekao je da će se istražitelji vjerojatno također usredotočiti na loše vrijeme i slabu vidljivost zabilježene u vrijeme nesreće, što može biti izazov za pilote helikoptera.


Hoće li Iran zatražiti pomoć?


Posljednja tragična nesreća u kojoj je sudjelovao Bell 212 dogodila se u rujnu, kada se helikopter na trenažnom letu srušio u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, prema Flight Safety Foundation.


Uobičajeno, inozemni istražitelji nesreća pozivaju stručnjake stranih proizvođača zrakoplova da pomognu u istrazi, u okviru procesa koji nadzire UN-ova agencija za zrakoplovstvo.


Nejasno je hoće li Iran tražiti tu pomoć, ali Cox je rekao: “Bilo bi bolje da su Bellovi ljudi uključeni u pomoć Irancima.”


Bell nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.


Iranske vlasti također su za nesreću okrivile sankcije protiv američke zrakoplovne opreme. Cox je rekao da bi vjerojatno bilo teško upravljati helikopterom Bell unutar Irana bez izvora treće strane za dijelove ili kanibaliziranja zrakoplova za rezervne dijelove.