Mađarska

Viktor Orban optužuje Bruxelles i Washington za upletanje u izbore 2022.

Hina

Reuters

Reuters

Orban je desecima tisuća svojih pristaša u središtu Budimpešte rekao da Washington i milijarder George Soros žele da na izborima pobjede "njihovi ljudi", odnosno ujedinjena lijeva opozicija i pritom daju svoj novac, medije i društvene mrežeMađarski premijer Viktor Orban, koji iduće godine izlazi na izbore, optužio je Bruxelles i Washington da se upleću u mađarsku politiku i pozvao svoje pristaše da obrane postignuća njegove nacionalističke vlade koja je na vlasti deset godina.


Prvi put od dolaska na vlast 2010., Orban će se na parlamentarnim izborima 2022. suočiti s ujedinjenom oporbom – socijalistima, liberalima i Jobikom, bivšom krajnje desnom, a sada strankom desnog centra.


Šesteročlani savez vodi Peter Marki-Zay, 49-godišnji katolički konzervativac, otac sedmero djece i gradonačelnik malenog grada koji utjelovljuje sve vrijednosti koje Orban javno zagovara.
Orban je desecima tisuća svojih pristaša u središtu Budimpešte rekao da Washington i milijarder George Soros žele da na izborima pobjede “njihovi ljudi”, odnosno ujedinjena lijeva opozicija i pritom daju svoj novac, medije i društvene mreže.


“No, nije važno što žele u Bruxellesu, Washingtonu i u medijima kojima se upravlja izvana. Mađari će odlučiti o svojoj sudbini”, izjavio je Orban u subotu.


“Naša snaga je u našem jedinstvu…mi vjerujemo u iste vrijednosti: obitelj, narod te snažnu i neovisnu Mađarsku”.


Istovremeno, Marki-Zay je na oporbenom skupu rekao da će, bude li izabran, njegova vlada izraditi nacrt novoga ustava, obračunati se s korupcijom, uvesti euro i štititi slobodu medija.


“Režim je postao moralno neodrživ…zamah koji sada imamo odvest će nas na izbore u travnju 2022.”, izjavio je.


Ankete pokazuju da se između Orbanovog Fidesza i oporbe vodi mrtva utrka, uz četvrtinu neodlučnih birača.