Odgovor iz Beograda

Nova Vučićeva izjava neće smiriti situaciju: ‘Razumljivo je da su se Srbi pobunili prije 30 godina’

Hina

Reuters

Reuters

»I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu«, rekao je Vučić. »Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji«, dodao jeSrbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je »razumljivo« što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.


Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.


Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.
Vučić je televiziji »Pink« izjavio da su napadi »strašni« i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.


»I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu«, rekao je Vučić. »Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji«, dodao je, prenosi Tanjug.


Po njegovim riječima, nevjerojatno je da Hrvatska u 21. stoljeću nema bolji odgovor na takve napade osim priče o velikosrpskoj agresiji, referirajući se na raspravu u Hrvatskoj oko navodnog dogovora Vučića s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović da ne koristi taj izraz.


»Fasciniran sam potrebom hrvatskih dužnosnika da pet milijuna puta ponavljaju floskule o velikosrpskoj agresiji. Ništa ih ne razumijem, jer kada bismo govorili o međusobnim žrtvama to je neusporedivo, kako iz Prvog, tako osobito iz Drugog svjetskog rata. Da govorimo svakog dana o genocidu u Jasenovcu, zločinu u Glini i drugim mjestima nije korisno«, smatra Vučić.


Hrvatski mediji su ovoga tjedna objavili, a Vučić potvrdio da je od hrvatske kolegice tražio da ne koristi izraz velikosrpska agresija.


Tjednik Nacional objavio je navodnu prepisku između hrvatske predsjednice i njezina bivšeg savjetnika Mate Radeljića u kojoj, tvrdi se, postoji i mail u kojem piše da ju je Vučić zamolio da više ne koristi izraz velikosrpska agresija.


Te je navode kasnije je potvrdio Vučić i dodao da je Grabar Kitarović od njega zauzvrat tražila da se jače angažira na problemu nestalih u ratu u Hrvatskoj 1990-tih.Hrvatska predsjednica zasad nije komentirala te navode ni napade na lokalne Srbe kod Knina.