Sveobuhvatno

Njemačka vlada donijela mjere vrijedne 750 milijardi: Evo kako će spasiti gospodarstvo i pomoći građanima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Paket mjera u ukupnoj vrijednosti od 750 milijardi eura se najvećim dijelom odnosi na kreditna jamstva kako bi poduzeća i u kriznim vremenima imala pristup sredstvima. Altmeier je najavio kako je ulazak države u vlasničke strukture posrnulih poduzeća "posljednja opcija", ali da je i za ovu priliku osigurano 100 milijardi euraBERLIN Njemačka vlada je na svojoj izvanrednoj sjednici u ponedjeljak donijela sveobuhvatni paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima koji trpe gubitke zbog pandemije koronavirusa.


“Koronavirus mijenja naš život. Zato je ovaj paket, jedinstven u povijesti Njemačke, ispravan i nužan”, rekao je vicekancelar i ministar financija Olaf Schulz nakon sjednice njemačke vlade, na kojoj je odobreno ukupno 750 milijardi eura za pružanje pomoći gospodarstvu i pojedincima u ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa.


Scholz je opravdao i rebalans proračuna i novo zaduženje u visini od 156 milijardi eura. On je objasnio kako vlada želi, “unatoč ogromnim izazovima”, zaštititi zdravstveni sustav, radna mjesta i gospodarska kretanja.
Ministar gospodarstva Peter Altmeier je na zajedničkoj konferenciji za tisak sa Scholzom najavio brze isplate pomoći za male poduzetnike.


“Mi smo odlučni u namjeri da pomognemo našim poduzećima u ovoj krizi”, rekao je Altmeier.


Paket mjera u ukupnoj vrijednosti od 750 milijardi eura se najvećim dijelom odnosi na kreditna jamstva kako bi poduzeća i u kriznim vremenima imala pristup sredstvima. Altmeier je najavio kako je ulazak države u vlasničke strukture posrnulih poduzeća “posljednja opcija”, ali da je i za ovu priliku osigurano 100 milijardi eura.


Među danas donesene mjere spada i brza pomoć za male i samostalne poduzetnike u visini do 15.000 eura.


Nadalje bi podstanari koji zbog posljedica pandemije nisu u stanju platiti stanarinu trebali biti zaštićeni od poništenja stanarskog ugovora, kako je to obično slučaj kod neplaćanja stanarine.


U paket mjera spada i financijska pomoć od tri milijarde eura za pomoć njemačkim bolnicama u nabavci opreme, sredstava i zapošljavanja novog osoblja.


Zakoni koji omogućavaju ove mjere bi još ovog tjedna trebali po hitnom postupku proći parlamentarnu proceduru.


Pooštrene mjere kretanja, pada krivulja zaraženih


U Njemačkoj su od danas na snazi nove, pooštrene mjere kretanja koje dopuštaju grupe od samo dvije osobe u javnom prostoru, dok je napuštanje domova dopušteno samo uz određeni razlog, poput odlaska u nabavku, na posao ili zbog bavljenja individualnim sportovima.


Institut Robert Koch, koji u Njemačkoj prati širenje koronavirusa, u ponedjeljak je objavio kako je rast broja zaraženih nešto usporen.


“Mi primjećujemo trend pada eksponencijalne krivulje broja zaraženih”, rekao je u ponedjeljak direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler.


Institut trenutno bilježi 22.600 zaraženih i 86 umrlih od posljedica koronavirusa. Prema istim podacima, najmanje 2.800 osoba je uspješno preboljelo zarazu koronavirusom. Njemački mediji prenose u ponedjeljak kako je Institut Robert Koch, na koji se, uz još neke izvore oslanja njemačka vlada, oprezno optimističan u pogledu porasta broja zaraženih.