Holokaust u Nizozemskoj

Nizozemska željeznica nudi odštetu žrtvama holokausta: Petnaest tisuća eura po osobi

Hina

foto: internet arhiva

foto: internet arhiva

Komisija je ustvrdila da između pet i šest tisuća preživjelih iz nacističkih logora ili njihove rodbine, ispunjava uvjete za odštetu. Primit će između pet i petnaest tisuća eura odštete po osobi.AMSTERDAM – Gotovo 75 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata nizozemska željeznica planira ponuditi odštetu žrtvama holokausta i njihovim obiteljima zbog toga što je sudjelovala u prijevozu Židova u nacističke logore u Nizozemskoj.


Željeznički prijevoznik NS stavit će na raspolaganje žrtvama desetke milijuna eura, objavio je u srijedu čelnik NS-a, Roger van Boxtel u nizozemskom gradu Utrechtu.


Procjenjuje se da je oko 110.000 Židova i Roma bilo deportirano temeljem nacističkih zapovijedi, najviše u koncentracijski logor Auschwitz. Samo nekoliko tisuća ljudi je preživjelo.
“Prijevoz je za cilj imao njihovo istrebljenje”, kazao je van Boxtel. “Odšteta nikada neće nadomjestiti osobnu patnju”, dodao je.


NS je 2018. najavio da će ponuditi odštetu žrtvama holokausta.


Povjerenstvo, koje je vodio bivši amsterdamski gradonačelnik Job Cohen, zaduženo za razradu detalja predstavilo je svoje zaključke u srijedu.


Komisija je ustvrdila da između pet i šest tisuća preživjelih iz nacističkih logora ili njihove rodbine, ispunjava uvjete za odštetu. Primit će između pet i petnaest tisuća eura odštete po osobi.


Inicijativu je pokrenuo Salo Muller, 83-godišnji novinar i fizioterapeut, čiji su roditelji deportirani u Auschwitz, gdje su i ubijeni.


Željeznički prijevoznik u to se vrijeme nije protivio zadatku prijevoza Židova, a od toga je zaradioi oko 1,1 milijuna eura.


NS se zbog svoje uloge u holokaustu službeno ispričao svim žrtvama 2015. godine.