Bijela kuća

Ni treća nije sreća: Trump neočekivano smijenio predstojnika ureda Mulvaneya

Hina

REUTERS

REUTERS

Meadows preuzima novu dužnost u danima dok se Bijela kuća bori da prenese dosljednu poruku o krizi zbog koronavirusa i dok Trump ulazi u napeto razdoblje priprema za reizborAmerički predsjednik Donald Trump u petak je smijenio predstojnika ureda Bijele kuće Micka Mulvaneya i zamijenio ga konzervativnim zastupnikom i bliskim suradnikom Markom Meadowsom, koji ga je snažno branio u vrijeme procesa za opoziv.


Meadows preuzima novu dužnost u danima dok se Bijela kuća bori da prenese dosljednu poruku o krizi zbog koronavirusa i dok Trump ulazi u napeto razdoblje priprema za reizbor. On je postao četvrti predstojnik predsjedničkog ureda u dosadašnjem trogodišnjem Trumpovu mandatu, sa zadaćom da pokuša unijeti reda u kaotično Trumpovo predsjedništvo.


Meadows je član američkog Zastupničkog doma iz Sjeverne Karoline i borbeno je branio predsjednika za vrijeme sage opoziva, do te mjere da ga je Trump izdvojio za pohvalu na događaju 6. veljače nakon što je Senat pod republikanskim vodstvom oslobodio predsjednika. »On je strahovito talentiran čovjek, ne samo kao političar. Kao ljudsko biće, nevjerojatnan je«, rekao je tada Trump.
Trump je dosadašnjeg predstojnika Mulvaneya imenovao posebnim američkim izaslanikom za Sjevernu Irsku, upravo kad se priprema dočekati irskog premijera Lea Varadkara u Washingtonu u povodu svečane proslave Dana sv. Patricka kasnije tijekom ovog mjeseca.