DCD

Nevjerojatan kiruški pothvat: Prva uspješna transplantacija srca od preminulog donora

P. N.

FOTO/Twitter, Screenshot

FOTO/Twitter, Screenshot

Članak sadrži video snimku koja bi čitateljima mogla biti uznemirujuća. Doktori su uspješno obavili pionirsku operaciju nakon što su po prvi puta transplantirali srce koje je stiglo od preminulog donora, prenosi VT. Nevjerojatnu operaciju su odradili kirurzi Sveučilišta Duke (Odjel kardiovaskularne i torakalne operacije). Ovo je prva transplantacija “donacije nakon smrti” (DCD) u SAD-u. 


Nakon operacije bez presedana, doktor Jacob Niall Schroder (Direktor sveučilišnog programa za transplantaciju srca) na Twitteru je objavio snimku “mrtvog” srca koje kuca izvan tijela.


“Prva DCD srca na odrasloj osobi u SAD-u!!! Ovo je kad se donorski bazen aktivno proširi”, napisao je doktor uz video. 
Tehnika koju je medicinskim tim primijenio, uključivala je uklanjanje srca iz tijela osobe koja je proglašena umrlom te ugradnja organa u tijelo živuće osobe. Nevjerojatno, ali srce može biti očuvano i nastaviti kucati do osam sati nakon što se ukloni iz donora.


Ova je zahtjevna operacija popločala put svima kojima je potrebna transplantacija srca. 


Britanski Mirror prenosi da je u Velikoj Britaniji od 2009. godine ovakav zahtjev odrađen nebrojeno puta. “DCD” donacija sada predstavlja 39 posto svih preminulih donatora organa.