Kriza

NATO kaže da je odobrio dodatne snage za Kosovo

Hina

Reuters

Reuters

Sukob između policije i naoružanih Srba skrivenih u samostanu pretvorila je mirno selo na sjevernom Kosovu u ratnu zonu prošlog vikendaNATO je priopćio u petak da je “odobrio dodatne snage za rješavanje trenutne situacije” na Kosovu, ali nije odmah precizirao broj niti je rekao iz kojih zemalja.


Sukob između policije i naoružanih Srba skrivenih u samostanu pretvorila je mirno selo na sjevernom Kosovu u ratnu zonu prošlog vikenda.


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića da su odgovorni za napad naoružanog odreda na kosovsku policiju na sjeveru zemlje prošloga vikenda, istaknuvši u intervjuu za Reuters u četvrtak da je Kosovo “napadnuto”.
Tridesetak teško naoružanih Srba napalo je kosovsku policiju u selu Banjska u nedjelju, nakon čega su se zabarikadirali u manastiru Srpske pravoslavne crkve.


U borbama su poginula tri srpska napadača i jedan kosovski policajac.


Do sada su tri osobe optužene zbog sudjelovanja u napadu.


Policija je u nedjelju izložila oružje i streljivo zaplijenjeno od napadača, uključujući jurišne puške bivše jugoslavenske vojske, mitraljeze, snajpere, minobacače, protutenkovske raketne bacače, ručne granate, nagazne mine i dronove.


Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je policija pronašla oružje vrijedno pet milijuna eura, “dovoljno za stotine boraca”.


Kosovo, koje je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. nakon gerilske pobune i intervencije NATO-a 1999., optužuje Srbiju za naoružavanje i potporu srpskim borcima.


Srbija, koja nije priznala neovisnost svoje bivše pokrajine, okrivljuje Kosovo za poticanje nasilja zlostavljanjem etničkih Srba.