Promjena vlasti

Na norveškim izborima pobijedila oporbena ljevica, mogla bi imati apsolutnu većinu

Hina

Reuters

Reuters

Sa sadašnjih 88 mjesta, Storeovi laburisti na putu su da osiguraju apsolutnu većinu sa saveznicima, Strankom Centra i Socijalističkom ljevicom, i neće im trebati druge dvije oporbene snage, ekolozi MDG i komunisti Crvene strankeOporbena ljevica koju predvodi laburist Jonas Gahr Støre pobjednica je parlamentarnih izbora u Norveškoj u ponedjeljak kojima je dominiralo pitanje eksploatacije nafte i premijerka Erna Solberg pozvala ga je i priznala poraz.


Pet oporbenih stranaka trebalo bi osvojiti 104 od 169 mjesta u Stortingu, jednodomnom parlamentu, dovoljno za izbacivanje konzervativne desničarske koalicije Erne Solberg, prema tim projekcijama prijevremenih izbora.


Premijerka Erna Solberg pozvala je Størea kako bi priznala poraz, prenio je list Aftenposten, prema neimenovanom izvoru, javlja Reuters.
Sa sadašnjih 88 mjesta, Storeovi laburisti na putu su da osiguraju apsolutnu većinu sa saveznicima, Strankom Centra i Socijalističkom ljevicom, i neće im trebati druge dvije oporbene snage, ekolozi MDG i komunisti Crvene stranke.


To bi trebalo pojednostaviti pregovore za formiranje koalicijske vlade, za koje se pretpostavlja da će biti dugi i teški.


MDG, je uvjetovao svoju podršku trenutačnim prekidom istraživanja nafte u zemlji koja je najveći izvoznik ugljikovodika u zapadnu Europu, a Store je odbacio taj ultimatum.


Zeleni žele odmah prekinuti istraživanja nafte i zaustaviti proizvodnju do 2035. Store je odbacio taj ultimatum, kazavši da se želi boriti protiv globalnog zatopljenja bez ugrožavanja radnih mjesta.


Millijunaš (61), koji je vodio kampanju protiv socijalnih nejednakosti vjerojatni je budući premijer i zalaže se, poput svojih konzervativnih protivnika za blagi i postupan izlazak iz nafte ekonomije.


“Pada potražnja za naftom. To se događa samo po sebi, po tržišnom zakonu. Trebamo izgraditi mostove prema budućim aktivnostima,” objasnio je laburistički dužnosnik za energetska pitanja Espen Barth Eide, prenosi agencija France presse.


“Nastavit ćemo s naftnim aktivnostima, ali moramo priznati da su najbolje naftne godine iza nas”, naglasio je.