BiH

Mostar maknuo “ustaške ulice”. Što čekaju Sarajevo i Banja Luka s “nečasnima”?

Hina

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

U Sarajevu niz ulica nose imena suradnika nacističkog pokreta, vlasti u Banjoj Luci nazvale su pak više ulica po sljedbenicima četničkog pokreta. Gradsko vijeće Mostara izmijenilo je u četvrtak nazive šest ulica nazvanih po ustaškim prvacima, što je pozdravio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i američko veleposlanstvo te su pozvali Sarajevo i Banja Luku da izmjene nazive ulica također nazvane po “nečasnim pojedincima”.


S 25 glasova ‘za’ i nijednim ‘protiv’ Gradsko vijeće je prihvatilo odluku koje je ranije utvrdilo povjerenstvo za promjenu naziva ulica u Mostaru.


Tadašnje vlasti u zapadnom, većinskom hrvatskom dijelu Mostara promijenile su potkraj 1995. godine nazive brojnih ulica, a za šest su dodijelili imena istaknutih pripadnika ozloglašenoga ustaškog pokreta, zbog čega su često bili na meti kritika.
Tako su danas preimenovane ulice koje su nosile naziv po Mili Budaki, Vokiću i Lorkoviću, Rafaelu Bobanu, Đuri Spuževiću, Juri Francetiću i Ivi Zeleniki.


”Svi trebamo poslati sliku da ovo vijeće ima snage donijeti ovakve odluke i pokazati prema vani i prema svijetu da gradsko vijeće zna i može rješavati probleme”, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić tijekom rasprave u Gradskome vijeću.


Odluku Gradskog vijeća Mostara pozdravilo je američko veleposlanstvo u BiH posebice ističući ulogu gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića. Naveli su kako će ta odluka popraviti međunarodni imidž i reputaciju Mostara, te su pozvali vlasti u Sarajevu i Banjoj Luci da slijede taj primjer.


“Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama”, naveo je ured za informiranje veleposlanstva SAD-a u BiH.


Ured visokog predstavnika također je pozdravio odluku gradskih vlasti Mostara.
“Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja odluku Gradskog vijeća Grada Mostara o uklanjanju kontroverznih naziva ulica povezanih s ideologijom NDH iz Drugog svjetskog rata, te utvrđivanju novih, prikladnih naziva, kojima se prevladavaju podjele i potiče osjećaj ponosa među svim građanima Mostara.


Visoki predstavnik poziva druge gradove i općine u BiH, gdje također postoje kontroverzni nazivi ulica ili javnih ustanova, da slijede primjer Mostara i postupe na isti način”, naveo je OHR.


U Sarajevu niz ulica nose imena suradnika nacističkog pokreta poput muslimanskog antisemite Mustafe Busuladžića, zatim Sulejmana Paćariza, pukovnika i zapovjednika SS muslimanske milicije, Osmana ef Rastodera, pripadnika i aktiviste muslimanske milicije, Huseina ef Đoze, bojnika 13 SS divizije, reisa Fehima Spahe, koji je pozvao muslimane da pozdrave rađanje ustaške NDH. Vlasti u Banjoj Luci nazvale su pak više ulica po sljedbenicima četničkog pokreta.