Proces ozdravljenja

Mjesec dana nakon pucnjave u Pragu: Filozofski fakultet ponovno otvorio vrata na jedan dan

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / ReutersFilozofski fakultet Karlova sveučilišta u Pragu u nedjelju je ponovno na jedan dan otvorio svoja vrata, nastojeći umiriti šokiranu sveučilišnu zajednicu mjesec dana nakon što je u ovoj instituciji ubijeno 14 ljudi.


Ovo je “vrlo važan korak za proces ozdravljenja” sveučilišne zajednice, izjavila je dekanica fakulteta Eva Leheckova.


Svrha kratkoga ponovnog otvaranja ove visokoškolske ustanove je udovoljiti potrebi pripadnika sveučilišne zajednice da se fizički vrate u zgradu, istodobno slijedeći savjete psihologa koji smatraju da bi se zaposlenici i studenti trebali uskoro vratiti na mjesto tragedije.
Leheckova je novinarima rekla da je fakultet “prilično tih već mjesec dana” i da se “nestrpljivo čeka povratak uobičajenim aktivnostima”.


Prodekan Martin Pehal je kazao da su za nedjelju predviđena predavanja, razmjena knjiga i umjetnički nastupi.


Predviđeno je da se nastava na fakultetu nastavi od 19. veljače, premda će četvrti kat na kojemu se dogodila pucnjava ostati zatvoren do daljnjega, rekla je Leheckova.


Krajem prosinca iz uprave fakulteta su rekli da će zgrada ostati zatvorena najmanje do kraja siječnja.


Dana 21. prosinca 24-godišnji student otvorio je vatru u prostorijama fakulteta, usmrtivši pritom 14 ljudi, a zatim je počinio samoubojstvo. Ranjene su 24 osobe.


Napad je jako potresao Češku, zemlju s oko 10,8 milijuna stanovnika, članicu Europske unije i NATO-a u kojoj su ovakvi napadi i pucnjava iznimno rijetki.


Policija je objavila da je 15. prosinca u predgrađu Praga, nekoliko dana prije pucnjave na fakultetu, ubio i dvoje nasumično odabranih ljudi, mladog oca i njegovu dvomjesečnu kćer.


Na dan pucnjave ubojica je najprije usmrtio vlastita oca u domu u kojemu su zajedno živjeli. Policija je objavila da njegovi motivi još nisu razjašnjeni.