PRIVATNI NATJEČAJ

Milijarder se igra filantropa: Elon Musk nudi 100 milijuna dolara nagrade onome tko smisli način za smanjenje onečišćenja zraka

Hina

Reuters

ReutersWASHINGTON – Šef Tesle i milijarder Elon Musk ponudio je 100 milijuna dolara nagrade u globalnom natjecanju za pronalazak načina smanjenja emisija ugljikovog dioksida iz Zemljine atmosfere.


Musk, također na čelu tvrtke SpaceX, prvi put je o nagradi tvitao u siječnju i tada najavio da će uskoro objaviti  pojedinosti natjecanja.


“Ovo nije teoretsko natjecanje; želimo timove koji će izgraditi stvarne sustave koji će imati mjerljiv utjecaj i na razini gigatona”, priopćio je Musk u ponedjeljak.
Detaljne smjernice objavit će se 22. travnja i natjecanje će trajati četiri godine do Dana planeta Zemlje 2025., objavio je u ponedjeljak organizator natjecanja XPrize.


Godinu i pol dana od početka natjecanja najboljih 15 timova dobit će po milijun dolara, a 25 studentskih stipendija u iznosu 200.000 dolara dodijelit će se konkurentskim studentskim timovima.


Glavna nagrada je 50 milijuna dolara, za drugo mjesto 20 milijuna dolara i za treće 10 milijuna dolara, navela je kalifornijska neprofitna organizacija.


Pobijedit će oni timovi koji “osmisle i demonstriraju rješenje koje će moći izvući ugljikov dioksid izravno iz atmosfere ili oceana i trajno ga pohraniti na ekološki prihvatljiv način”, dodao je XPrize.