Šatorski kamp

Migranti u šumi pored Velike Kladuše: Život u blatu, na kiši i hladnoći

P. N.

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Migranti se nalaze u kampu kojeg su oformili zbog nedostatka kapaciteta u okolnim kampovima, a koji se sada još jednom urušio uslijed obilnih snježnih padavina što je dodatno otežalo njihovo stanjePixsellov fotoreporter Armin Durgut snimio je šatore u šumi u okolici Velike Kladuše u kojima su smješteni migranti.


U šumama oko Velike Kladuse nalazi se nekoliko stotina migranata, uglavnom iz Bangladeša.

Foto galerija: Stotine migranata provode zimske dane u šumama pored Velike KladušeMeđu stablima koja pružaju malo zaštite čekaju proljece kada će ponovo pokušati otići prema granici i zemljama Europske Unije.
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) im dostavlja hranu, a po potrebi odjeću i obuću. U BiH trenutno boravi oko 8000 migranata i izbjeglica iz Bliskog Istoka, Azije i Afrike.


Snijeg i niske temperature donijeli su nove probleme migrantima koji borave u šumi iznad Velike Kladuše, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Nemaju pristup privremenom prihvatnom centru Miral, u kojem je prema posljednjim procjenama smješteno oko 1.200 migranata i koji je odavno popunjen pa su oformili improvizirani šatorski kamp. Teško dolaze do hrane, potrebna im je i pitka voda, topla odjeća i obuća, javlja Radio Slobodna Evropa.U BiH hiljade izbjeglica i migranata i dalje žive u katastrofalnim uslovima – u blatu, na kiši i hladnoći. Milijunska pomoć EU-a do njih ne stiže; većinom su smješteni u improviziranim kampovima u šumi, javlja Deutsche Welle.


 


Nekoliko desetina migranata, većinom porijeklom iz Bangladeša, Afganistana i Pakistana, u izuzetno teškim uvjetima boravi u improvizovanom kampu u šumi kod Velike Kladuše, javio je reporter agencije Anadolu Agency (AA) s terena.


Migranti, kojih ima između 30 i 50, nalaze se u kampu kojeg su oformili zbog nedostatka kapaciteta u okolnim kampovima, a koji se sada još jednom urušio uslijed obilnih snježnih padavina što je dodatno otežalo njihovo stanje.


Lokalno stanovništvo im donosi hranu, a migrantima je potrebna i topla odjeća te pokrivači s obzirom da se temperature zraka spuštaju i značajno ispod nule, a i snijeg pada, javlja AA.


Snijeg im je nanio dodatne štete na improviziranim kampovima zbog čega dio njih utočište traži i u napuštenim kućama gdje su sklonjeni od snijega.


S druge strane, Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona na pitanje novinara u vezi s planovima u slučaju migranata u šumama pored Velike Kladuše, odgovorio je u okviru redovne sesije Kruga 99 održane u nedjelju u online formatu.


U vezi s migrantima koji se nalaze u graničnom pojasu, Ružnić je rekao kako su nastojali iz ”zloglasnih kampova Bire i Mirala“ izmjestiti maloljetnike i smjestili ih u “Boriće“, javlja Anadolu Agency.


”Sve ranjive kategorije, to ste bili svjedoci prije nekih mjesec dana, prije nadolazeće zime, koji su se nalazili na samim graničnim pojasima u nekim malim kampovima koje su migranti organizirali čekajući na prelazak, smo povukli sve migrante u postojeće centre posebno obitelji, žene, djecu“, rekao je Ružnić, kako javlja AA.


Naveo je kako je mali dio migranta ostao i ne žele biti registrirani u centrima, među kojima je i ”Miral”.


”Zašto? Naša policija ima pretpostavku da je to zbog njihovog statusa iz zemalja iz kojih dolaze. Jednostavno ne žele da budu registrirani. Jako ih je malo koji se nalaze u malim kampovima, do 10-15 ljudi bude u kampu. Jednostavno ne žele se vratiti”, rekao je Ružnić, kako javlja Anadolu Agency.