HRABRI I NESEBIČNI

VIDEO Oni nemaju ništa, ali imaju srce: Migranti spasili ženu iz nabujale i ledene rijeke kod Velike Kladuše:

Hina

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

 Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić rekao je kako je žena nakon izvlačenja iz vode brzo prebačena u zdravstvenu ustanovu, no da je njezino zdravstveno stanje teško. MOSTAR – Nekoliko migranata spasilo je u četvrtak u BiH ženu iz nabujale rijeke nedaleko Velike Kladuše, dospjevši u središte javnosti u sasvim drugačijem svjetlu, suprotno javnoj percepciji u toj zemlji u kojoj se migrante doživljava teretom i sigurnosnim problemom.


Kako se doznaje u petak, migranti u mjestu Trn Polje, u predgrađu Velike Kladuše, spazili su lokalnu mještanku čije je tijelo plutalo rijekom Kladušnicom. Bez razmišljanja nekoliko migranata je ušlo u hladnu i nabujalu rijeku te je spasilo od sigurnog utapanja. Jedan od migranata je o tome snimio i video koji je ubrzo postao viralan.

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić rekao je kako je žena nakon izvlačenja iz vode brzo prebačena u zdravstvenu ustanovu, no da je njezino zdravstveno stanje teško.


“Ovo je ledena lijepa priča ljudi koji možda nemaju ni smještaj na ovoj hladnoći, a netko od njih je ušao u hladnu rijeku i spasio ženu”, rekao je Šiljdedić.


U BiH je trenutačno između 7.000 i 9.000 migranata. Najveći broj nalazi se u Unsko-sanskoj i Sarajevskoj županiji, te nedaleko  granice s Republikom Hrvatskom, u pokušaju da se dokopaju Europske unije.


Najveći broj lokalnih političara u BiH želi migrante prognati smatrajući ih teretom i sigurnosnim problemom. Posebno je teško stanje u Unsko-sanskoj županiji, gdje značajan broj ilegalnih migranata živi na otvorenome na temperaturama koje se noću spuštaju i do -15 stupnjeva.


Njihov smještaj i rješavanje ove humanitarne krize gotovo isključivo financira Europska unija, koja je do sada izdvojila oko 88 milijuna eura.