Sastanak u Bruxellesu

Merkel: EU probleme s Poljskom treba rješavati razgovorom a ne na sudovima

Hina

REUTERS

REUTERS

"Svi smo mi države članice Europske unije, što znači da nam je dužnost uvijek pokušati pronaći kompromis - bez odustajanja od naših načela, naravno", rekla je MerkelEuropska unija trebala bi rješavati svoja neslaganja međusobnim razgovorom a ne sudskim odlukama, rekla je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel, odgovarajući na pitanje o sporu EU-a s Poljskom glede vladavine prava.


“Svi smo mi države članice Europske unije, što znači da nam je dužnost uvijek pokušati pronaći kompromis – bez odustajanja od naših načela, naravno”, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s belgijskim premijerom Alexandrom De Croom u Bruxellesu.


Poljski Ustavni sud presudio je prošli tjedan da su dijelovi zakona EU-a nekompatibilni s poljskim ustavom, potkopavajući središnji princip EU-a i potpirujući glasove da bi Poljska jednom mogla napustiti blok od 27 članica.
Poljska desničarska populistička vlada redovito se sukobljava s Europskom komisijom oko raznih pitanja od LGBT prava do neovisnosti pravosuđa, zbog čega su se pokretali brojni slučajevi na Europskom sudu pravde.


“Mislim da je vrijeme za dubinski razgovor s poljskom vladom o tome kako prevladati probleme”, rekla je Merkel. “Potpuno je točno da s vremena na vrijeme o slučajevima treba odlučivati Europski sud pravde.”


No kancelarka na odlasku zabrinuta je brojem slučajeva koji završe na najvišem sudu EU-a.


De Croo je rekao da se slaže s Merkel.


“To bi mogao postati velik problem, ali mogli bismo spriječiti da postane veliki problem ako se angažiramo…Mislim da nas kritiziranje i upiranje prstom neće nikamo dovesti”, rekao je.