Peter Szijjarto

Mađari prijete da neće podržati put Ukrajine prema EU i NATO-u

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Budimpešta poručuje da neće podržati euroatlantske integracije Kijeva zbog škola na mađarskomBudimpešta neće podržati kandidaturu Kijeva za euroatlantske integracije sve dok su ugrožene škole na mađarskom jeziku u Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pomoćnici glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, prenosi agencija MTI u subotu.


Szijjarto je u petak navečer razgovarao s Ilze Brands Kheris, pomoćnicom glavnog tajnika za ljudska prava u sjedištu UN-a u New Yorku kojoj je izrazio zabrinutost za škole na mađarskom jeziku u Ukrajini.


Mađarska neće odobriti ukrajinsku kandidaturu za ulazak u NATO i Europsku uniju sve dok Kijev nastavlja diskriminirati etničke Mađare koji žive u Zakarpatju, rekao je.
U toj pokrajini zapadne Ukrajine živi oko 150.000 pripadnika mađarske manjine.


“Dok mi prihvaćamo djecu izbjeglu iz Ukrajine u 1300 škola i dječjih vrtića u Mađarskoj, u Ukrajini prijeti zatvaranje 99 osnovnih i srednjih škola zbog lokalnog zakona o obrazovanju”, objavio je Szijjarto na Facebooku.


Nekoliko zakona doneseno je u Ukrajini od 2015. kojima se postupno smanjuju prava manjina susjednih zemalja u uporabi materinskog jezika, kazao je Szijjarto.


“U proteklih osam godina, ukrajinske vlasti obećavaju riješiti taj problem, no u stvarnosti nisu ništa u tom smislu učinile”, rekao je mađarski šef diplomacije.


Stoga je pomoćnicu glavnog tajnika obavijestio o mađarskom stajalištu o ukrajinskim integracijama.


Zakon kojim se osnažuje uporaba ukrajinskog jezika u obrazovanju i na televiziji donesen je pri kraju mandata bivšeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka.