Lideri Europe

Macron je nakon pobjede prvo razgovarao sa Scholzom. Dogovoren i prvi sastanak

Hina

Reuters

Reuters

Francuski predsjednik i njemački kancelar potvrdili su da će i dalje njegovati "bliske odnose" između Njemačke i FrancuskeNjemački kancelar Olaf Scholz prvi je politički čelnik s kojim je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao telefonom nakon pobjede na nedjeljnim predsjedničkim izborima, objavila je Elizejska palača.


“Kancelar Scholz nazvao je predsjednika (Macrona) da mu čestita”, stoji u priopćenju ureda francuskog predsjenika.


“Bio je to prvi poziv koji je predsjednik primio, znak francusko-njemačkog prijateljstva”, ističe se.
“Vaši birači signalizirali su danas i čvrstu odanost Europi. Drago mi je što ćemo nastaviti našu dobru suradnju!”, napisao je Scholz na Twitteru u čestitci Macronu.


Francuski predsjednik i njemački kancelar potvrdili su da će i dalje njegovati “bliske odnose” između Njemačke i Francuske, bazirane na povjerenju, “između ostalog i s obzirom na aktualne izazove, poput ruske agresije na Ukrajinu”, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade.


Scholz i Macron dogovorili su se da će se sastati što prije kako bi nastavili koordinaciju u bilateralnim, međunarodnim i europskim pitanjima.


Macron je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Marine Le Pen solidnom većinom glasova i osigurao još jedan mandat. Posljednji je puta to pošlo za rukom Jacquesu Chiracu 2002., u odmjeravanju snaga sa Jean-Marie Le Penom, ocem Macronove protukandidatkinje.