Kiselkast vonj

Ledenjaci na Novom Zelandu posmeđili od požara u Australiji, otrovni oblak prešao Tasmanovo more

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersWELLINGTON Dim od šumskih požara u Australiji stigao je na Novi Zeland, nekoliko tisuća kilometara dalje, pa su inače bijeli ledenjaci poprimili smećkastu boju, objavile su meteorološke službe i očevidci na društvenim mrežama.


Dim kiselkastog vonja prvi put se pojavio na Novom Zelandu u srijedu ujutro. Na nekim područjima Sunce izgleda poput ružičaste ili zlatne kugle, ovisno o debljini otrovnog oblaka dima.


“Dim koji je prešao Tasmanovo more, put dug oko 2.000 km, može se vidjeti golim okom”, napisala je u objavi na Twitteru novozelandska meteorološka služba.
“Na područjima gdje je dim najgušći, vidljivost je deset kilometara”, navodi isti izvor.


“Doista možemo osjetiti vonj paljevine ovdje, u Christchurchu”, na istočnoj obali otoka”, napisala je korisnica Twittera.


Druga korisnica je objavila fotografiju ledenjaka Franza Josefa, na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, koji je izgubio svoju savršenu bjelinu i poprimio smećkastu boju.


Razorni požari haraju Australijom od rujna. Posebno su siloviti i smrtonosni bili u utorak na jugoistoku zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.